Business Internaţional

Una dintre cele mai lungi greve guvernamentale din istoria Statelor Unite a luat sfârşit: Guvernul şi-a reluat activitatea, însă ambiţia lui Trump a lăsat o gaură de 6 miliarde de dolari în economie, în urma blocajului guvernamental. Preşedintele american nu a obţinut bugetul pentru zidul de frontieră

Una dintre cele mai lungi greve guvernamentale din...

Autor: Tibi Oprea

27.01.2019, 16:27 540

Economia Statelor Unite ale Americii a pierdut cel puţin 6 miliarde de dolari pe durata blocajului guvernamental parţial în urma pierderii productivităţii din partea muncitorilor nemulţumiţi, dar şi a pierderii activităţii economice din afara afacerilor, potrivit S&P Global Ratings, citaţi de Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a semnat vineri ordonanţa executivă pentru reluarea temporară a activităţilor agenţiilor guvernamentale federale şi a pus capăt celei mai lungi greve guvernamentale din istoria SUA, de 35 de zile. Trump nu a obţinut suma de 5,7 miliarde de dolari pe care a cerut-o Congresului pentru zidul de frontieră dintre SUA şi Mexic.

“Deşi acest blocaj s-a terminat, micul acord de la Capitoliu va afecta probabil încrederea în afaceri şi sentimentele pieţei financiare”, se arată într-un comunicat al companiei americane de rating S&P Global Ratings.

Decretul prezidenţial, aprobat rapid de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, prevede fonduri pentru agenţiile guvernamentale până pe 15 februarie. În această perioadă, Donald Trump va continua negocierile cu liderii opoziţiei democrate şi va încerca să obţină fondurile necesare construirii zidului de frontieră pe care l-a promis în campania prezidenţială. Dacă nu vor ajunge la un acord, blocajul bugetar ar putea reapărea după 15 februarie.

Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO