Business Internaţional

Un virusulog italian dă vestea pe care nimeni n-ar fi vrut s-o audă: Vom trăi cu Sars Cov-2 pe tot parcursul anului 2021

Un virusulog italian dă vestea pe care nimeni n-ar fi...

Autor: Andreea Tobias

05.11.2020, 15:51 2196

Vom trăi cu Sars Cov-2 pe tot parcursul anului 2021. Singura armă pe care o are acum omenirea este aplicarea măsurilor, spune Giuseppe Ippolito, directorul ştiinţific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma, specializat în boli infecţioase.

„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puţin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile adoptate sunt singurele arme pe care le avem ca să evităm răspândirea. Dar trebuie aplicate bine şi este nevoie de colaborarea tuturor”, a declarat Giuseppe Ippolito, citat de Corriere della Sera.

Conform acestuia, scopul restricţiilor este tocmai reducerea circulaţiei virusului: „Dacă tendinţa infecţiilor nu poate fi stabilizată, orice efort va fi inutil”.

Întrebat dacă efectele ar putea fi decisive, Giuseppe Ippolito a răspuns că „orice prevedere poate fi decisivă sau inutilă, depinde de modul în care este aplicată. Se pot adopta cele mai severe restricţii, însă dacă fiecare dintre noi nu este total implicat în respectarea lor, nu vor ajuta prea mult”.

În plus, a spus medicul italian, virusul este în avantaj, în sensul că în primele zile de infecţie acţionează într-un „mod absolut incontrolabil”, deoarece infectaţii sunt contagioşi 2-3 zile înainte de apariţia simptomelor. Adesea, persoanele infectate rămâne asimptomatice, dar capabile să infecteze alte persoane. Testarea şi izolarea sunt singurele contramăsuri, dar dacă numărul de cazuri creşte peste un anumit nivel, sistemul clachează şi apoi sunt necesare acţiuni agresive „de atenuare şi izolare.

Întrebat, de asemenea, când vom scăpa de Covid, Ippolito a răspuns: „Anthony Fauci, virologul american, a spus deja că va trebui să ne ocupăm de această pandemie cel puţin pentru întregul an 2021, încercând să o ţinem sub control. Sunt de acord. Primele vaccinuri şi tratamente care sunt mai eficiente decât cele actuale ar putea fi disponibile de la sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor. Atunci va fi nevoie să le distribuim şi să le facem accesibile pentru întreaga populaţie a lumii. O sarcină organizaţională şi logistică care nu poate fi realizată în câteva săptămâni”.

În ce priveşte imunizarea în masă, medicul a declarat că deocamdată se ştie mult prea puţin despre Sars-CoV-2: „Am văzut că tinde să nu aibă mutaţii şi acest lucru ar putea fi pozitiv în ceea ce priveşte un vaccin, dar 10 luni sunt mult prea scurte pentru a exclude mutaţiile semnificative. Acelaşi lucru este valabil şi pentru imunitate. Până în prezent, există puţine cazuri de reinfecţie, totuşi nu putem exclude faptul că imunitatea dobândită după infecţie se poate epuiza după câteva luni".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO