Business Internaţional

Un trader al Merrill Lynch a pierdut 400 mil. dolari

08.03.2009, 18:06 9

Un trader din cadrul bancii americane Merrill Lynch, divizia londoneza, a fost suspendat din functie dupa ce a generat pierderi de 400 mil. dolari (318 mil. euro) in ultimele luni, ridicand semne de intrebare cu privire la stabilitatea financiara a firmei, scrie Financial Times.

Merrill Lynch ancheteaza registrele intocmite de Alexis Stenfors, trader pe operatiuni valutare din Londra, care a fost suspendat din functie dupa ce operatiunile valutare cu coroane norvegiene si suedeze au adus pierderi mari, potrivit unor persoane familiare cu situatia. Merrill a informat autoritatile britanice, pe fondul sesizarii "neregularitatilor" din cadrul diviziei londoneze.
Pierderile inregistrate reprezinta o noua lovitura sub centura pentru una dintre cele mai importante banci de pe Wall Street, care a produs pierderi de 27,6 mld. dolari (22 mld. euro) in 2008 si care a fost nevoita sa accepte preluarea de catre Bank of America pentru a evita falimentul.
"In cadrul unei evaluari recente a unor situatii, am descoperit neregularitati", a anuntat banca, fara a detalia. "Am sesizat cu promptitudine organele de reglementare si participam la investigarea problemei alaturi de autoritati. Managerii bancii se concentreaza asupra rezolvarii acesteia si considera ca riscurile de generare a unor posibile pierderi se afla sub control", potrivit Merrill Lynch.
Cotidianul New York Times a anuntat vineri inceperea investigatiilor, adaugand ca Stenfors a declarat un profit personal obtinut din operatiunile valutare de 120 de milioane de dolari (95,5 milioane de euro) pentru 2008.
Pierderile din trading vor diminua, insa nu vor sterge total profiturile operatiunilor valutare din Londra, aflate sub conducerea lui David Gu. Se estimeaza ca divizia condusa de Gu a realizat profituri de cateva miliarde de dolari ianul trecut.
Detaliile legate de aceste pierderi au fost dezvaluite dupa ce Andrew Cuomo, procurorul general al New York-ului, a afirmat ca Bank of America a refuzat sa-i puna la dispozitie o lista care sa dezvaluie identitatea angajatilor de la Merrill care au primit bonusuri de milioane de dolari in decembrie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO