Business Internaţional

Un strateg din cadrul gigantului bancar Citi avertizează că indicele bursier S&P 500 ar putea scădea cu până la 10% în septembrie. Care sunt cauzele

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

05.09.2021, 11:00 3219

Experţii de pe Wall Street încep să se îngrijoreze cu privire la creşterile înregistrate de piaţa de capital, scrie Yahoo Finance, citând MoneyWise.

Deşi investiţiile au devenit extrem de uşor de realizat în ultima perioadă, graţie unor aplicaţii precum eToro şi Robinhood, ultimele recorduri obţinute de piaţă i-au determinat pe unii strategi, precum Tobias Levkovich din cadrul Citi, să avertizeze cu privire la dificultăţile din a doua parte a anului.

Timp de câteva luni, Levkovich a semnalat că situaţia actuală nu este sustenabilă, însă acum prezice un declin iminent şi, în cazul în care se dovedeşte că a avut dreptate, investitorii vor avea cu siguranţă de suferit în lunile următoare.

„Atingerea unor noi niveluri record fără o ulterioară corecţie nu are prea mult sens”, a spus Levkovich în iunie. În aceeaşi lună, strategul le-a scris o scrisoare clienţilor Citi prin care le-a semnalat că banca va rămâne precaută pe termen scurt.

În scrisoare, el a oferit un target de 4.000 de puncte pentru S&P, care se afla la 5% sub nivelul indicelui de la acea vreme. La nivelurile actuale, obiectivul ar reprezenta un declin de 10%.

De altfel, consilierul financiar Suze Orman a prezis o scădere cu câteva luni înainte de declaraţiile strategului Citi. Astfel, corecţia ar putea veni mai devreme decât s-ar fi crezut iniţial, luna septembrie putând fie marcată de scăderi considerabile, adaugă Levkovich.

S&P 500 nu a scăzut cu mai mult de 5% în peste 200 de şedinţe consecutive. Ce se întâmplă când indicele american obţine o astfel de performanţă

Există patru factori care ar sta în spatele declinului: decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce achiziţiile de titluri de trezorerie şi valori mobiliare garantate prin ipoteci, rata ridicată a inflaţiei, presiunile puse asupra marjelor de profit şi creşterea impozitului pe profit de la 21% la 28%, ca parte a unuia dintre cele mai recente proiecte ale preşedintelui american Joe Biden.

Datele economice internaţionale nu reuşesc să se încadreze în aşteptări, în timp ce estimările oferite de Wall Street sunt observate cu anxietate de investitori: Creşterea economică globală pare să îşi piardă din avânt

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO