Business Internaţional

Un startup auto din China, lansat în urmă cu şase ani, a ajuns să valoreze mai mult decât General Motors. Compania a debutat pe bursa din New York în urmă cu doi ani

Un startup auto din China, lansat în urmă cu şase ani,...

Autor: Eduard Ivanovici

13.11.2020, 16:08 1058

După un ultim trimestru puternic, acţiunile companiei auto Xpeng, cu sediul în Guangzhou, au crescut joi cu 33% pe bursa din New York. În aceeaşi zi, acţiunile producătorului chinez de autoturisme electrice Li Auto a înregistrat un plus de 27% pe Nasdaq, iar acţiunile Nio – un constructor de vehicule electrice cu sediul în Shanghai – au crescut cu 12%, potrivit Fortune.

Nio, companie lansată în urmă cu şase ani, a raportat un plus de peste 1.000% de la începutul anului până în prezent şi a ajuns la o capitalizare bursieră de circa 65 de miliarde de dolari, cu aproape 10 miliarde mai mult decât gigantul american General Motors. Producătorul a debutat pe bursă în septembrie 2018.

„Investitorii caută următoarea mare vedetă”, spune Bill Russo, fondatorul şi CEO-ul firmei de consultanţă financiară Automobility.

Totuşi, Nio încă nu a reuşit să înregistreze profituri, trecând anul trecut printr-o rundă de finanţare de un miliard de dolari pentru a-şi putea continua procesele de producţie.

Guvernul de la Beijing şi-a propus ca maşinile electrice să reprezinte 50% din piaţa auto până în 2035. În prima jumătate a anului, Tesla a devenit cel mai mare comerciant de automobile electrice din China, semnalând un „punct de cotitură” în cadrul pieţei auto, spune Russo.

Piaţa vehiculelor electrice poate ajunge în viitorul apropiat la 110 trilioane de dolari, iar Tesla se pregăteşte să devină următoarea companie de un trilion de dolari, în condiţiile în care acţiunile au crescut cu peste 300% în 2020 şi nivelul de producţie a atins niveluri record în timpul pandemiei de coronavirus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO