Business Internaţional

Un start-up din Silicon Valley ar putea otrăvi atmosfera cu mercur

Un start-up din Silicon Valley ar putea otrăvi atmosfera...

Autor: Iulian Tenchiu

07.07.2019, 17:28 2137

Apollo Fusion Inc este un start-up din Silcon Valley care se ocupă cu dezvoltarea unor sisteme de propulsie pentru noile generaţii de sateliţi. Sistemele de propulsie create de start-up folosesc mercurul pe post de combustibil, iar dacă noii sateliţi ajung în atmosferă, aceasta ar putea fi compromisă din cauza emisiilor toxice, scrie Bloomberg.

Expunerea la o doză mică de mercur poate duce la scăderea IQ-ului, diminuarea capacităţii de memorare a informaţiilor şi poate afectea funcţiile motorii ale unui individ. NASA a abandonat ideea utilizării mercurului ca şi combustibil în 1970, din cauza potenţialei poulări a solului cu această substanţă toxică.

Reid Hoffman, co-fondatorul Apollo Fusion Inc. a convins o serie de investitorii să finanţeze compania sa cu 10 mil. de dolari, pentru cercetarea şi dezvoltarea sistemelor de propulsie bazate pe mercur, promiţând totodată că mercurul „va duce la cea de a două cursă spaţială”. (lupta pentru supremaţie în explorarea spaţiului cosmic, dată între SUA şi URSS în timpul Războiului Rece)

Experţii susţin că mercurul este o opţiune tentantă, în ciuda efectelor toxice pe care le are asupra mediului înconjurător, pentru că performanţa obţinută prin intermediul mercurului depăşeşte combustibilul utilizat până în prezent precum xenonul şi kryptonul.

Hoffman susţine că deja a încheiat un contract cu un client şi că se află în negocieri pentru încheierea a altor două contracte. Compania a refuzat să ofere numele clienţilor care le vor achiziţiona tehnologia sau să discute despre efectele produsului lor asupra mediului înconjurător.

„Nu oferim informaţii despre proprietarii tehnologiei noastre din cauza riscurilor pe care le presupune competiţia cu alte companii similare, fie asupra produselor pe care le-am construit, fie asupra celora pe care le testăm. Suntem hotărâţi să reducem atât cât este posibil efectele nocive ale mercurului asupra mediului înconjurător ”, a spus co-fondatorul Richard Hoffman într-un email.

Agenţiile guvernamentale americane caută să reducă emisiile naţionale de mercur pe perioadă încă nestabilită, dar care ar putea depăşi următorii 20 de ani. SUA este una dintre cele 128 de ţări semnatare ale Convenţiei Minamata, care vizează reducerea emisiilor de mercur şi care a intrat în vigoare din 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO