Business Internaţional

Un rezervor plin a devenit un lux în toate colţurile lumii

Un rezervor plin a devenit un lux în toate colţurile lumii

Autor: Anca Dumitrescu

07.03.2011, 23:53 43

Preţul benzinei atinge niveluri record din Europa până înCalifornia, cu impact asupra companiilor şi consumatorilor, dincauza creşterii cotaţiei petrolului provocată de conflictul dinLibia, scrie Bloomberg.

Britanicii reduc numărul călătoriilor, al vizitelor lacinematograf şi al drumurilor la cumpărături, în condiţiile în carepreţul benzinei a depăşit 1,3 lire sterline pe litru, potrivitAutomobile Association (AA), cea mai mare organizaţie de profil dinMarea Britanie. Preţurile au atins niveluri record şi în Olanda şiItalia.

În România, preţul benzinei se apropie de şase lei pe litru, iarîn Bulgaria preţurile combustibililor au ajuns la cele mai ridicateniveluri din istorie, de 2,35 - 2,4 leva (1,2 euro) în cazulbenzinei.

În Statele Unite, preţul mediu al benzinei este de 3,81 dolaripe galon (1 galon - 3,78 litri adică un litru costă circa 1 dolar),aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-uluiAmerican Automobile Association (AAA).

Creşterea cotaţiei petrolului până la 119 dolari pe baril a dusla creşterea preţurilor carburanţilor şi a pus în pericolredresarea economică. Impactul asupra preţurilor de consum ar puteadetermina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze în apriliedobânda de politică monetară.

"Majorarea preţurilor carburanţilor are un efect negativdeoarece accelerează inflaţia şi încetineşte creşterea economică",a delcarat Philip Shaw, economist-şef la compania InvestecSecurities în Londra.

Preţul mare al carburanţilor creşte costurile retailerilorprecum Tesco în Marea Britanie şi Wal-Mart în SUA şi amplificătemerile privind scăderea cheltuielilor de consum.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, aurcat cu 23% în acest an, din cauza revoltei din Libia. În 2008,creşterea preţului ţiţeiului la 147 dolari pe baril a amplificatrecesiunea generată de criza financiară mondială.

Şeful băncii centrale americane (Fed) Ben Bernanke a sugerat,spre deosebire de preşedintele BCE Jean-Claude Trichet, cămajorarea dobânzii-cheie în SUA este improbabilă în viitorulapropiat, întrucât redresarea economică nu este ferm instalată.

În Italia, preţul benzinei a atins 1,544 euro litrul, iar cel almotorinei 1,438 euro litrul. În Olanda, preţul benzinei a urcat lanivelul record de 1,697 euro pe litru, comparativ cu 1,692 euro pelitru în iunie 2008. Preţul mediu al benzinei în Germania era lafinalul săptămânii trecute de 1,55 euro pe litru, aproape derecordul de 1,58 euro pe litru atins în 2008.

În California, şoferii plătesc peste patru dolari pe galon încazul benzinei premium, potrivit AAA.

"Dacă mergi la ţară în Marea Britanie, oamenii cer în genunchiscăderea preţurilor. Ecourile anului 2008 sunt foarte puternice.Tot ceea ce sperăm este ca redresarea economică să fie suficient deputernică pentru a permite creşterea salariilor, astfel încâtcosturile să fie absorbite", a declarat Luke Bosdet, purtător decuvânt al asociaţiei AA.

Până atunci, cei cu venituri scăzute sunt nevoiţi să îşi lasemaşinile în garaj, a adăugat el. Preţul petrolului se apropie denivelul la care va începe să afecteze economia mondială, aavertizat Adam Sieminski, analist-şef în domeniul energiei laDeutsche Bank.

În opinia sa, creşterea preţului petrolului la 150 dolari pebaril ar reduce avansul economiei mondiale cu 2,5%, ceea ce arreaduce-o în recesiune, probabilitatea ca acest nivel să fie atinsfiind de 10%-15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO