Business Internaţional

Un război ar putea izbucni în Africa. Angola vrea să trimită trupe în Congo

Un război ar putea izbucni în Africa. Angola vrea să...

Autor: Petru Mazilu

11.03.2023, 20:42 169

Autorităţile din Angola anunţă că vor trimite o unitate militară în estul Republicii Democrate Congo, la câteva zile după ce un armistiţiu pe care l-au mediat nu a reuşit să pună capăt luptelor cu rebelii M23, potrivit CNN.

Ambele părţi implicate în conflict, rebelii M23 şi trupele guvernamentale, s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului. De asemenea, o forţă est-africană a fost desfăşurată recent în zona care este bogată în minerale şi are zeci de miliţii.

Biroul preşedintelui angolez a anunţat că soldaţii vor fi desfăşuraţi pentru a ajuta la securizarea zonelor care au fost deţinute de grupul rebel M23 şi pentru a proteja observatorii internaţionali.

Soldaţii kenyeni, care fac parte din Forţa regională a Comunităţii Africii de Est, au fost desfăşuraţi şi ei în zonă. Rebelii, despre care se spune că sunt susţinuţi de Rwanda, au declarat că se vor retrage din mai multe sate capturate. Guvernul congolez va accepta sosirea trupelor angoleze pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor.

Totuşi, experţii spun că există pericolul amplificării conflictului la nivel internaţional. De asemenea, luptele au provocat o mare criză umanitară.

ONU susţine că peste 300.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele luna trecută din cauza atacurilor şi a jafurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO