Business Internaţional

Un producător francez de căpşune bio a pornit război contra căpşunelor spaniole

Un producător francez de căpşune bio a pornit război...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2017, 00:00 1012
În timpul unei vizite în Andaluzia, Jean-Claude Terlet, un cultivator francez de căpşune, a observat că cei care cultivă căpşuni în această regiune utilizează un insecticid interzis de autorităţile europene, scrie Le Figaro. Acesta a decis să depună plângere împotriva Spaniei pentru concurenţă neloială. Potrivit acestuia, Spania, care produce aproape de opt ori mai multe căpşune (350.000 de tone pe an) decât Franţa, permite cultivatorilor săi, ale căror plantaţii se regăsesc în principal în Huelva, să utilizeze tratamente interzise de mulţi ani de autorităţile de la Bruxelles din cauza nivelului ridicat de toxicitate al acestora. Este vorba în special de endosulfan, un insecticid radical din familia unor produse chimice cunoscute pentru efectele nefaste asupra sistemului nervos central. Producătorul francez vizează de asemenea alte două substanţe chimice interzise din cauza caracterului cancerigen. Utilizarea unor astfel de substanţe permite o productivitate şi randamente foarte competitive. 

„Dacă nu facem nimic nu vor mai exista în curând producători de căpşune în Franţa“, avertizează Jean-Claude Terlet, aflat singur în această luptă, fără susţinerea organizaţiilor producătorilor de căpşune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO