Business Internaţional

Un posibil indicator că economia globală are probleme: datornicii „ascunşi“

Un posibil indicator că economia globală are probleme:...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2019, 00:03 706

În timp ce economia globală încetineşte, creşte riscul de default al debitorilor care sunt prea mici pentru a cere să intre sub supravegherea instituţiilor de rating internaţionale, scrie CNBC, care citează o analiză a S&P Global Ratings.

Aceştia sunt debitorii „ascunşi“, companii mici care nu primesc ratinguri de  la S&P, adică evaluări ale capacităţii de plată a datoriilor. Sunt multe motive pentru care un debitor poate alege să nu ceară ratinguri de credit precum reducerea cheltuielilor, emisiuni de obligaţiuni ocazionale şi familiaritatea investitorilor cu brandul respectiv.

Companii de renume au optat în trecut să nu fie evaluate de agenţiile de rating. Două dintre acestea sunt grupul de modă de lux Prada din Italia şi producătorul de echipamente sportive Adidas din Germania. Însă în general multe dintre firmele fără rating sunt afaceri mici - de obicei primele victime ale turbulenţelor economice, spune Michelle Cheong, analist la S&P Global Market Intelligence. Acest grup este „în mare parte ascuns, stă sub bătaia radarului“, a explicat el.

Firmele nesupravegheate de companiile de rating sunt precum canarii din mină, a continuat analistul. „Ele sunt pri­mele care încep să intre în default - înainte să vezi pro­bleme la entităţile cu ratinguri - deoarece reprezintă verigile slabe.“

O analiză a expertului de la S&P a găsit că condiţiile financiare ale acestor afaceri mici s-au degradat în diferite sectoare şi regiuni. Cu economia globală încetinind în contextul războiului comercial dintre SUA şi China, continuarea deteriorării încrederii firmelor  poate avea ca rezultat creşterea bruscă a numărului de defaulturi.

O tendinţă îngrijorătoare, spune Cheong, este reducerea marjelor de profit în rândul afacerilor fără rating. Un motiv al acestor probleme sunt investiţiile exagerate în proiecte mai puţin profitabile încurajate de disponibilitatea ridicată a creditului ieftin din ultimii ani.

Analiştii de la S&P Global Market Intelligence au găsit că numărul de defaulturi poate creşte brusc mai ales în rândul firmelor fără rating din Marea Britanie şi China şi al celor din sectorul de tehnologie din regiunea Asia-Pacific. Anul acesta s-a înregistrat un număr fără precedent de defaulturi printre companiile din China. Apoi, posibilitatea reală a unui Brexit fără acord întunecă perspectivele afacerilor din Marea Britanie. În acelaşi timp, sectorul de tehnologie din regiunea Asia-Pacific este lovit de încetinirea cererii şi de tensiunile din comerţul global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO