Business Internaţional

Un particular cumpara 4,9 % din BBVA

26.07.2007, 17:50 28

Omul de afaceri spaniol Manuel Jove, ce detine numeroase investitii pe piata imobiliara din Spania, a achizitionat marti 4,9% din actiunile BBVA, a doua mare banca spaniola, in schimbul a 3,2 mld. euro.
Jove detine in prezent cel mai mare pachet de actiuni la BBVA (Banca Bibao Vizcaya Argentaria SA), potrivit celor anuntate de compania de investitii a acestuia, scrie Financial Times.
Jucatorii de pe piata imobiliara din Spania si-au marit averile considerabil in ultimii zece ani, in conditiile unei cresteri economice sustinute pe piata imobiliara spaniola, iar unii dintre acestia, printre care se numara si Jove, au ales sa-si investeasca averile personale in domeniul bancar.
"Intentia mea era sa detin cinci procente din BBVA, procent care m-ar fi scutit de taxele pe avere", a declarat Jove. In unele regiuni din Spania, investitorii trebuie sa plateasca atat taxe pe venit, cat si taxe pe avere de pana la 18% pentru valoarea totala a proprietatilor detinute. Insa daca investitorul detine 5% dintr-o companie, acesta este scutit de taxele pe avere. Jove mai detine 5 procente si la Union Fenosa, cea de-a treia firma de utilitati din Spania.
Atitudinea noastra fata de investitia lui Jove nu este una ostilla, au declarat reprezentantii BBVA.
Cu trei ani in urma, Sacyr Vallehermoso, grup de companii din domeniul constructiilor si imobiliarelor, a desfasurat o licitatie agresiva pentru preluarea controlului la BBVA prin achizitionarea unui pachet de actiuni de 3%, pentru care solicita cinci locuri in consiliul de administratie al BBVA.
Francisco Gonzalez, presedintele BBVA, a reusit sa contracareze asaltul celor de la Sacyr. Acestia din urma au obtinut profit de pe urma actiunilor, insa atacul agresiv nu le-a adus beneficii. Spre deosebire, actionariatul lui Jove este perceput ca "un vot de incredere pentru viitorul bancii pe termen lung", au declarat oficialii BBVA.
Inainte sa investeasca, Jove s-a apropiat de Banca Centrala a Spaniei si de BBVA, explicandu-le ca nu doreste reprezentare in conducerea bancii si nici nu are vreo intentie sa se amestece in sistemul de management al acesteia, potrivit unor surse din cadrul BBVA. Cu toate acestea, analistii considera investitia lui Jove ca o incercare a presedintelui Gonzalez de a aduna un grup de investitori din interiorul Spaniei pentru a proteja BBVA de o eventuala preluare externa.
Actiunile BBVA nu evolueaza intr-un ritm constant. Banca s-a transformat intr-o tinta reala pentru cei interesati de preluarea ei pe fondul procesului de consolidare a sistemului bancar pe masura ce a esuat in planurile de extinderea in restul Europei, potrivit declaratiilor analistilor, cu toate ca banca a facut numeroase achizitii in Ameica Latina, sudul SUA, precum si in China.
Pretul unei actiuni BBVA a crescut cu 1,1%, ajungand marti la inchiderea sedintei la 18,3 euro si avand o capitalizare bursiera de 65 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO