Business Internaţional

Un nou val de pierderi ar putea lovi Wall Street-ul

25.02.2008, 20:43 13

Institutiile financiare de pe Wall Street se pregatesc pentru un nou val de pierderi de miliarde de dolari, in conditiile in care criza financiara inceputa in segmentul subprime se extinde cu rapiditate pe intregul segment al pietei de creditare, scrie International Herald Tribune.
In ultimele saptamani, piata de creditare a inceput sa se restranga treptat. Imprumuturile riscante destinate achizitiilor efectuate de catre companii s-au prabusit, in timp ce instrumentele financiare bazate pe ipoteci si creditele acordate studentilor au inregistrat o scadere brusca.
Dimensiunea acestui declin ar putea atrage si mai multe probleme pentru bancile de investitii, care au pierdut deja 150 mld. dolari ca urmare a pariurilor gresite de pe piata creditelor ipotecare riscante. Pierderile accentuate vor determina institutiile financiare sa continue restrangerea conditiilor de creditare, fortandu-le in acelasi timp sa caute noi surse de capital, pentru a-si reface rezervele de lichiditate.
Firmele de brokeraj ar putea reduce valoarea contabila a creditelor in valoare de 200 mld. dolari acordate corporatiilor cu 10 pana la 14 mld. dolari in primul trimestru al anului, considera Meredith Whitney, analist la Oppenheimer.
Analistii UBS considera ca marile banci de investitii ar putea inregistra pierderi de 128-203 mld. dolari, pierderi legate de instrumentele garantate de credite subprime, de operatiunile vehiculelor de investitii structurale si de creditele pentru achizitii.
Asemenea predictii intunecate intaresc ipoteza potrivit careia institutiile financiare de pe Wall Street isi vor continua declinul in ciuda operatiunilor de reducere a dobanzii de referinta efectuate de catre banca centrala americana. Deja, odata cele mai de succes institutii financiare mondiale, bancile de investitii Merrill Lynch, Citigroup si UBS si-au indreptat privirile spre investitorii asiatici in incercarea de a-si reface capitalurile.
"Nici una dintre institutiile afectate nu-si poate reveni pana cand intreg sistemul nu va fi stabilizat", spune Whitney. "Iar din moment ce acestea incearca sa-si revina, vor inaspri mai departe conditiile de creditare", a adaugat el.
Ultimul sector prins in avalansa crizei financiare este acela al creditelor destinate achizitiilor efectuate de catre corporatii (leveraged buyout), care, in ultimele saptamani, s-a prabusit, din cauza temerilor potrivit carora bancile au prea multe credite de administrat.
In momentul in care bancile acorda imprumuturi, acestea sunt pastrate pana cand exista posibilitatea de a fi vandute investitorilor institutionali, precum fondurile de hedging sau fondurile mutuale, sub forma instrumentelor financiare.
Dar odata ce piata instrumentelor financiare bazate pe imprumuturi a intrat in declin, bancile au ajuns in imposibilitatea de a vinde creditele acordate. Insa, in conditiile in care preturile acestor instrumente isi continua declinul, creditorii sunt nevoiti sa le vanda la o valoare sub cea la care a fost acordat imprumutul, diferenta de pret fiind inregistrata drept pierdere.

Pierderi pe Wall Street
Bancile au pierdut deja 150 mld. dolari ca urmare a pariurilor gresite de pe piata creditelor ipotecare riscante.
Odata cele mai de succes institutii financiare mondiale, bancile de investitii Merrill Lynch, Citigroup si UBS au vandut actiuni investitorilor asiatici in incercarea de a-si reface capitalurile.
Ultimul sector prins in avalansa crizei financiare este acela al creditelor destinate achizitiilor efectuate de catre corporatii.
O deteriorare semnificativa a inregistrat si segmentul instrumentelor financiare garantate de ipotecile comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO