Business Internaţional

Un nou val de optimism ridica indicii bursieri de pe Wall Street

18.06.2003, 00:00 16

Piata americana de actiuni a crescut spectaculos la inceputul saptamanii, dupa ce un raport oficial cu privire la activitatea de productie a companiilor americane a surprins investitorii indicand performante de trei ori mai bune decat previziunile. Datele au alimentat sperantele investitorilor in redresarea economica.
Indicele activitatii de productie publicat luni de biroul Rezervelor Federale (Fed) al statului New York a luat prin surprindere brokerii afisand o valoare de 26,8. Nivelul este de trei ori mai mare decat previziunile pietei si mai mult decat dublu fata de valoarea lunii mai, de 10,6.
Indicele a crescut sperantele pentru o performanta similara a indicelui regional din Philadelphia, care este considerat reprezentativ pentru activitatea de productie a intregii natiuni.
Pe Wall Street, indicele bursier Dow Jones, care include cele mai mari 30 de companii americane, a crescut luni cu 202 puncte sau 2,2% la 9.318 puncte, dupa ce pe intreaga saptamana trecuta urcase cu numai 0,6%.  Indicele a atins luni cel mai mare nivel din 5 iulie anul trecut cand a inchis la 9.379 de puncte.
Indicele Nasdaq, mai cuprinzator, a urcat cu 2,46%, iar Standard & Poor's (S&P) cu 2,24%.
Optimismul de pe Wall Street s-a raspandit si in Europa si Japonia. In Japonia, indicele de referinta al pietei de actiuni a depasit pragul de 9.000 de puncte pentru prima oara din luna decembrie a anului trecut.
Investitorii la bursa aleg sa-si puna banii in actiuni pentru ca anticipeaza o crestere si mai puternica. Investitorii institutionali, in special - fondurile mutuale, fondurile de pensii - nu vor sa piarda cu nici un pret ocazia care se contureaza.
In ultimele trei luni, actiunile au crescut continuu intrucat pietele mizeaza pe reluarea cresterii economice pe al doilea semestru al anului.
O parte dintre analisti cred ca piata americana de actiuni este pe un trend crescator evident, invocand profiturile in crestere ale companiilor, iar altii sunt de parere ca dupa o ascensiune atat de rapida va urma o cadere a pietei.



Crestere suspecta
De la minimul inregistrat pe 11 martie, indicele Dow Jones a urcat cu nu mai putin de 24%, Nasdaq cu 31%, iar S&P cu 26%.
Valul de optimism de pe Wall Street s-a propagat si in Europa unde actiunile au crescut in frunte cu sectoarele financiar si de telecomunicatii. Dupa de luni au urcat cu peste 2% indicii bursieri europeni si-au continuat ieri cresterea.
Actiunile HVB Bank din Germania s-au scumpit cu 6,3%, iar ale asiguratorului olandez Aegon cu 3,6%. Si actiunile Deutsche Bank si Allianz au urcat.
Dolarul si-a revent usor dupa caderea de luni intrucat semnalele pozitive date de economia Statelor Unite au pus sub semnul intrebarii interventia Fed asupra ratelor de dobanda. Dupa primele ore de tranzactionare, dolarul era cotat la 1,830 dolari pentru un euro, dupa ce luni a reeditat minimul lunii trecute, de 1,1930.
O parte dintre analisti se asteapta ca Fed sa reduca rata de referinta a dobanzii la dolari cu o jumatate de punct procentual, la 0,75%. Dobanda centrala in SUA se afla deja la cel mai mic nivel din ultimii 41 de ani, de 1,25%.
Chiar daca pietele de actiuni dau semne de inviorare, economiile marilor puteri vor continua sa fie afectate de starea precara a pietei muncii, apreciaza economistii. Atat in SUA, Japonia cat mai ales in Europa, economia nu avanseaza suficient de alert pentru a genera noi locuri de munca. Pe de alta parte, in SUA, cresterea productivitatii cu pana la 4% pe an le permite firmelor sa-si creasca productia fara a face noi anfgajari.
In SUA, Germania, Japonia si Franta eista 19,4 milioane de someri, fata de anul trecut cand erau 18,2 milioane. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO