Business Internaţional

Un nou sef si un plan de restructurare pentru Heineken

15.04.2005, 19:06 26

Heineken NV a anuntat ca directorul sau general, Anthony Ruys, se va retrage din aceasta pozitie in luna octombrie, urmand a fi inlocuit de catre Jean Francois van Boxmeer, un membru de origine belgiana al consiliului de conducere responsabil cu productia din Europa, Africa si Orientul Mijlociu, relateaza Wall Street Journal.

Producatorul olandez de bere a facut in acelasi timp public un amplu plan de restructurare, anuntand ca va reduce numarul membrilor consiliului sau de administratie de la cinci la trei, managementul superior de la 36 la 13 membri, urmand a se concentra in acelasi timp asupra operatiunilor desfasurate in cinci regiuni geografice in loc de sase.

In cadrul unui interviu, van Boxmeer, ce va deveni primul director general neolandez al companiei Heineken, a declarat ca firma sa este una din cateva companii globale producatoare de bere interesate de producatorul columbian de bere Grupo Empresarial Bavaria, al doilea mare producator de bere al Americii de Sud a carui valoare ar putea fi estimata a fi cuprinsa intre 6 si 7 miliarde de dolari (intre 4,62 si 5,39 miliarde de euro), insa ar putea aduce pana la 9 miliarde de dolari.

"Faptul ca toti sunt interesati de Grupo Empresarial Bavaria este o presupunere adevarata", a declarat Jean Francois van Boxmeer.

Printre alti producatori de bere ce si-au exprimat interesul fata de compania columbiana se numara InBev SA din Belgia si SAB Miller PLC listata la bursa londoneza, ultima fiind considerata drept una dintre rivalele principale.

Bavaria este considerata drept una dintre ultimele "bijuterii" de pe piata sud-americana a productiei de bere, piata ce cunoaste un ritm foarte rapid de dezvoltare, compania detinand pozitii importante in Columbia, Ecuador, Peru si Panama. Totusi, analistii au aratat ca Heineken ar putea intampina dificultati in ceea ce priveste incheierea unei tranzactii cu aceasta companie pentru ca in prezent nu dispune de suficiente lichiditati pentru a finanta o achizitie atat de importanta.

Intre timp, spatiul sau de manevra este limitat pentru ca Heineken este strans controlata de familia Heineken.

Surse din interiorul companiei spun ca familia Heineken are o atitudine de ezitare in ceea ce priveste relatia cu pietele emergente si ar putea respinge o tranzactie in cadrul careia aceasta ar ceda controlul asupra companiei olandeze unei companii straine.

Ultima achizitie importanta a Heineken a fost compania austriaca BBAG, pe care a cumparat-o in schimbul sumei de 1,9 miliarde de euro in octombrie 2003.

Van Boxmeer a admis faptul ca este putin probabil ca Heineken sa-si modifice structura actionariatului, fiind hotarata sa-si mentina in continuare controlul asupra propriului destin.

Viitorul director executiv al Heineken a adaugat insa: "Ne putem asuma o pozitie de varf in cadrul industriei berii fara a ne pierde independenta".

Schimbarea directorului general, ce se va produce cu cateva luni mai devreme decat crezusera multi, apare intr-un moment in care Heineken incearca sa treaca peste mai multe obstacole importante.

Printre acestea se numara devalorizarea monedei americane, scaderea consumului de bere in America de Nord si Europa si competitia dura venita din partea companiei InBev.

In februarie, compania a raportat un declin de 33% al profitului sau net pe anul 2004 pana la 537 de milioane de euro de la 798 de milioane de euro, avertizand ca profiturile pe anul 2005 vor fi si mai scazute.

Analistii au avut reactii pozitive fata de anuntul lansat de companie cu privire la planul de restructurare pe care il vor pune in aplicare, insa au avertizat ca va trebui ca van Boxmeer, in varsta de 43 de ani, sa adopte o atitudine mult mai radicala decat predecesorul sau de 57 de ani.

Sub conducerea lui Anthony Ruys, un fost director al Unilever ce a venit la carma Heineken in anul 2002, cei sase ani de crestere a profitului formata din doua cifre au luat sfarsit, actiunile companiei pierzand o treime din valoare. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO