Business Internaţional

Un nou scandal în media britanică: O anchetă a ziarului The Sun arată cum copii români de 6 ani asamblează jucăriile Kinder pentru un leu pe oră

Foto: The Sun

Autor: Mediafax

22.11.2016, 10:57 3110

Copiii, care au vârste de minim şase ani, sunt plătiţi cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză care se găsesc în interiorul ouălor Kinder.

Familii sărace din oraşul Carei, judeţul Satu Mare, muncesc chiar şi 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic, toţi membri familiei participând la montarea pieselor.

Potrivit jurnaliştilor britanici de investigaţie, tatăl unuia dintre copii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este ”o muncă de sclav, dar ce altceva poţi face atunci când nu ai de ales”.

Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceştia sunt plătiţi cu suma de 20 de lei.

Produsele sunt confecţionate de producătorul de ciocolată Ferrero şi apoi transportate la o fabrică din Carei, în nord-vestul României, unde sunt vândute mai departe. Familiile sunt aprovizionate cu ouă şi componente de plastic de către o firmă românească, Prolegis, un sub-contractor al Romexa SA. În momentul în care echipa de investigaţii a încercat să contacteze firma distribuitoare, aceştia au bocat accesul în fabrica din nordul României. La o oră după această întâmplare, un taxi a sosit la casa uneia dintre familiile angajate pentru asamblarea jucăriilor pentru a prelua de la aceştia toate materialele oferite anterior şi a-i anunţa că activitatea acestora s-a încheiat.

Daniel Mureşan, angajat Romexa SA, responsabil cu activitatea desfăşurată în zona de nord, a insistat asupra faptului că nu avea cunoştinţă de externalizarea activităţilor firmei: “Este pentru prima dată când aflu despre acest lucru dar voi descoperi cine este responsabil, şi vom încheiata colaborarea cu fabricile implicate, dacă vom descoperi că acuzaţiile sunt adevărate”.

Prolegis, fabrica subcontractată de Romexp SA, a avut un câştig de aproape 600.000 de euro în 2015.

Diectorul fabricii Prolegis, Marcel Bront, a mărturisit reporterilor: ”Nu externalizăm piese ale jucăriilor. Cu siguranţă (jucăriile despre care vorbiţi, n.red) provin din alte părţi”.

Romexa SA este o firmă care a înregistrat câştiguri de peste 4 milioane de euro, având înregistraţi doar opt angajaţi.

O sursă care lucrează la linia de produse Kinder a declarat ziarului britanic că cei aflaţi la conducerea fabricii de ciocolată Ferrero nu cunosc ceea ce se petrece în România.

Ferrero a declarat anterior că garantează muncitorilor săi salariul minim pe economie şi interzice utilizarea copiilor în procesul de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO