Business Internaţional

Un nou proiect european: CE a prezentat planul pentru incluziune 2021-2027, care recunoaşte contribuţia migranţilor

Un nou proiect european: CE a prezentat planul pentru...

Autor: Cosmin Pirv

25.11.2020, 13:28 113

Comisia Europeană a prezentat Planul de acţiune privind integrarea şi incluziunea pentru perioada 2021-2027, care recunoaşte „contribuţia importantă pe care şi-o aduc migranţii la UE”. 

Potrivit unui comunicat al CE, planul de acţiune promovează incluziunea pentru toţi, recunoscând contribuţia importantă pe care şi-o aduc migranţii la UE şi eliminând obstacolele de natură să împiedice participarea şi incluziunea în societatea europeană a persoanelor cu profil de migrant, de la nou-veniţi la cetăţeni. La baza acestui plan stă principiul potrivit căruia integrarea incluzivă necesită eforturi atât din partea individului, cât şi din partea comunităţii-gazdă.

„Incluziunea este întruchiparea modului de viaţă european. Politicile de integrare şi de incluziune sunt vitale pentru nou-veniţi şi pentru comunităţile locale; acestea contribuie la dezvoltarea unor societăţi bazate pe coeziune şi a unor economii puternice. Orice persoană care are dreptul de a se afla în Europa ar trebui să aibă acces la instrumentele care îi sunt necesare pentru a-şi valorifica pe deplin potenţialul şi pentru a-şi asuma drepturile şi obligaţiile care ghidează Uniunea Europeană”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european.

Planul de acţiune propune un sprijin precis direcţionat şi adaptat, care ţine seama de caracteristicile individuale ce se pot dovedi problematice pentru persoanele cu profil de migrant, cum ar fi genul sau contextul religios. Reuşita integrării şi a incluziunii depinde atât de măsurile luate din timp, cât şi de angajamentul asumat pe termen lung.

Principalele acţiuni vizează educaţia şi formarea favorabile incluziunii, de la învăţământul preşcolar până la învăţământul superior, punând accentul pe facilitarea recunoaşterii calificărilor şi pe învăţarea susţinută a limbilor ţărilor-gazdă, cu sprijin din fonduri UE, dar şi îmbunătăţirea şanselor de angajare şi a recunoaşterii competenţelor. În acest sens, Comisia anunţă că va colabora cu partenerii sociali şi economici şi cu angajatorii pentru a promova integrarea pe piaţa forţei de muncă, a sprijini spiritul antreprenorial şi a facilita recunoaşterea şi evaluarea competenţelor de către angajatori.

Promovarea accesului persoanelor cu profil de migranţi la servicii de sănătate, inclusiv de sănătate mintală, şi accesul la locuinţe adecvate şi accesibile, finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul pentru azil şi migraţie şi InvestEU, sunt alte priorităţi stabilite prin planul de acţiune.

Potrivit CE, în prezent, aproximativ 34 de milioane de locuitori ai UE s-au născut în afara Uniunii, adică aproximativ 8 % din populaţia UE, iar 10% dintre tinerii (15-34 de ani) născuţi în UE au cel puţin un părinte născut în străinătate.

„Migranţii şi cetăţenii UE cu profil de migranţi joacă un rol-cheie în societatea europeană şi în diferite sectoare ale economiei noastre, inclusiv în calitate de lucrători care asigură servicii esenţiale. Cu toate acestea, ei întâmpină în continuare probleme în ceea ce priveşte accesul la educaţie, încadrarea în muncă, asistenţa medicală şi incluziunea socială”, susţin reprezentanţii CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO