Business Internaţional

Un nou colos pe piaţa echipamentelor de reţele: Nokia vrea să cumpere Alcatel-Lucent

Un nou colos pe piaţa echipamentelor de reţele: Nokia...

Autor: Luiza Chiroiu

14.04.2015, 12:18 824

Încheierea tranzacţiei ar asigura companiei finlandeze extinderea în China, pe o piaţă cu 1,3 miliarde de abonaţi la servicii wireless, precum şi preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Statele Unite ale Americii, Verizon şi AT&T, potrivit Bloomberg.

Nokia avea o cotă de 17% pe piaţa reţelelor wireless la nivel global la finalul anului 2014, în spatele liderului Ericsson, cu o cotă de 30%, şi Huawei, cu o cotă de 20%, potrivit firmei de cercetare de piaţă Infonetics. Cota de piaţă a Alcatel se situa la 10% la sfârşitul anului trecut.

Nokia şi Alcatel-Lucent au anunţat marţi că iau în calcul combinarea acţiunilor celor două companii printr-o ofertă publică iniţiată de Nokia. Cele două companii au precizat că nu au ajuns încă la niciun acord definitiv şi că tranzacţia ar putea să nu se încheie până la urmă.

Mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că este mai probabil ca Nokia să cumpere doar divizia de echipamente wireless a Alcatel, nu întreaga companie şi că cei doi producători de echipamente de reţele vor face un anunţ în acest sens în cursul acestei săptămâni.

Capitalizarea de piaţă a Nokia se situa la 28 de miliarde de euro, iar a Alcatel, la 11 miliarde de euro la valoarea acţiunilor de la închiderea de luni a pieţelor europene, potrivit The Wall Street Journal.

Acţiunile Alcatel au avansat cu până la 13% pe bursa din Paris, în urma anunţului legat de negocierile dintre cei doi producători de echipamente de reţele, în timp ce titlurile Nokia au scăzut cu până la 7,6% pe bursa din Helsinki.

Valoarea acţiunilor Alcatel s-a triplat în ultimii doi ani în urma restructurărilor prin care a trecut compania, în timp ce titlurile Nokia s-au dublat din 2013 până în prezemt. În urmă cu doi ani, compania finlandeză a vândut divizia de telefoane mobile către Microsoft pentru 7,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Conducerea Nokia încearcă să obţină sprijinul guvernului francez pentru preluarea Alcatel-Lucent, potrivit Bloomberg, întrucât acesta a încercat anterior să blocheze fuziuni ale companiilor din Franţa, orice tranzacţie are nevoie de aprobarea Executivului de la Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO