Business Internaţional

Un motiv în plus de îngrijorare pentru Europa: Criza din Spania se agravează

Un motiv în plus de îngrijorare pentru Europa: Criza din Spania se agravează

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

06.02.2012, 18:51 1098

Spania, ale cărei regiuni sunt supraîndatorate, ar putea avea nevoie pe termen mediu de un plan de salvare financiară, scrie Le Figaro.

În această situaţie s-au aflat Grecia, Irlanda, Portugalia…în următoarea perioadă ar putea fi rândul Spaniei?

Liderii europeni şi-au exprimat de multe ori îngrijorarea în privinţa unui posibil apel de ajutor financiar solicitat de guvernul de la Madrid. Situaţia din Italia a trecut pe locul al doilea după ce conducerea guvernului a fost preluată de Mario Monti.

În prezent, motivele de îngrijorare vin dinspre Spania din cauza şomajului record, a reintrării ţării în recesiune, sectorului bancar afectat şi regiunilor supraîndatorate.

Tensiunile de pe pieţele de obligaţiuni s-au redus datorită intervenţiei BCE care a acordat la finele anului trecut un împrumut de 489 de miliarde de euro la o rată de dobândă scăzută unui număr de peste 500 de bănci europene. Instituţiile bancare spaniole sunt cele care au beneficiat cel mai mult de acest ajutor, un semn al vulnerabilităţii acestora şi al dependenţei de sprijinul european.

Guvernul spaniol a anunţat vineri o reformă a sectorului bancar în valoare de 50 de miliarde de euro, finanţată de bănci, pentru ca acestea să-şi reducă portofoliul de active imobiliare cu probleme. În privinţa datoriei situaţia este mai puţin tensionată decât anul trecut, guvernul de la Madrid finalizâd deja un sfert din programul de finanţare prevăzut pentru acest an, la rate de dobândă mult mai reduse comparativ cu emisiunile anterioare.

Cel mai îngrijorător fapt în privinţa Spaniei, accentuat de reducerea ratingului suveran de către agenţiile de evaluare, este lipsa de creştere economică.

"Ţara îşi poate asigura singură finanţarea, dar cu o recesiune care se estimează că va atinge nivelul de 1,5%, pare imposibil ca pe termen mediu să nu solicite ajutor financiar", spune Gayle Allard, economist la IE Business School din Madrid.

"Problema nu este datoria publică, scăzută comparativ cu cea a ţărilor europene vecine, cât cea privată", adaugă Juan Romero, de la unversitatea din Valencia. Tabloul este umbrit de rata şomajului de aproape 23%, cea mai ridicată din Europa, care continuă să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO