Business Internaţional

Un miliardar american cumpara pentru 93 mil. euro clubul Aston Villa

15.08.2006, 18:37 33

Dupa Manchester United a venit randul echipei Aston Villa sa intre pe mana unui investitor american. Randolph Lerner, patronul echipei de fotbal american Cleveland Browns, a anuntat ca va achizitiona clubul englez de fotbal Aston Villa pentru 62,6 milioane de lire sterline (93 mil. euro), titreaza Bloomberg.
Lerner, fostul presedinte al companiei de servicii financiare MBNA, a acceptat pretul propus de club, de 547 penny pe actiune, cu aproximativ 10% mai mult decat pretul de vineri.
"Consider ca acest club poate evolua la un nivel competitional foarte bun atat in Premier League, dar si in Europa, acesta fiind si motivul principal al ofertei mele de preluare a clubului Aston Villa", a precizat Lerner.
"Clubul are o istorie bogata si o traditie lunga in ceea ce priveste sprijinul fanilor", a adaugat el.
Lerner va deveni astfel al doilea om de afaceri care detine un club de fotbal american si unul de fotbal in Premier League, dupa Malcolm Glazer, care a platit anul trecut 1,4 miliarde de dolari pentru achizitionarea echipei Manchester United.
Daca unii suporteri ai lui Man United si-au exprimat reticenta si chiar dezacordul fata de preluarea echipei de catre miliardarul american, fanii lui Aston Villa l-au primit cu bratele deschise pe Lerner, multi dintre ei considerand ca lipsa de eficienta a echipei preferate, care nu a mai castigat niciun trofeu important din 1996, se datoreaza si lipsei de implicare financiara a actualului presedinte Doug Ellis.
"Mi-a facut placere sa fiu implicat in activitatea lui Aston Villa atatia ani, atat ca presedinte, cat si ca actionar important", a declarat Ellis. "Sunt sigur ca aceasta tranzactie va reprezenta deschiderea unui nou capitol in istoria glorioasa a lui Aston Villa", a adaugat el.
Doug Ellis, 82 de ani, detine un pachet de 34% din actiunile echipei de fotbal, in timp ce aliatul sau la conducerea clubului, Jack Petchey, are 20% din actiunile clubului. Ellis se afla la conducerea lui Villa din 1982, castigandu-si porecla de "Deadly Dog" dupa ce a concediat 13 antrenori. Dupa finalizarea achizitiei el se va retrage din consiliul director.
Lerner, cu o avere estimata de revista Forbes la 1,9 mld. $, a obtinut acordul actionarilor de a achizitiona un pachet de 56,85% din Aston Villa. Printre potentialii concurenti la aceasta oferta s-a numarat si omul de afaceri Michael Neville.
Anuntul a survenit intr-o perioada mai putin fasta pentru clubul cu o istorie de 132 de ani, Aston Villa numarandu-se printre cele 12 echipe care au pus bazele Footbal League, cea care a devenit intre timp Premier League.
Luna trecuta, echipa s-a despartit de antrenorul David O'Leary, in urma unui scandal privind sursa unor materiale aparute in presa, confom carora unii jucatori nu sunt de acord cu actuala politica a conducerii clubului, sub conducerea lui Ellis. Sezonul trecut, Aston Villa s-a clasat pe locul 16, O'Leary cerand actionarilor mai mult sprijin financiar pentru aducerea unor noi jucatori in intersezon.
Mai multe ziare britanice au scris despre faptul ca actualul lot al lui Villa este nemultumit de faptul ca sunt nevoiti sa-si plateasca singuri maseurii si masa de pranz la baza sportiva. Villa a castigat in 1996 Cupa Ligii, al treilea trofeu ca importanta in fotbalul britanic, in timp ce ultimul sezon al ligii in care s-a clasat pe primul loc a fost 1980-1981.
Investitiile lui Lerner, din 1998 de cand a cumparat clubul de fotbal american Cleveland Browns, au reusit sa transforme echipa in a saptea mare franciza din America de Nord. Revista Forbes a evaluat franciza brandurilor din fotbalul american la 892 milioane de euro.
In luna februarie Villa a parasit topul celor mai bogate 20 de cluburi din lume, clasament alcatuit de Deloitte&Touche, dupa ce anul trecut reusise sa intre in selectul top dupa cinci ani de pauza.
Saptamana trecuta, oficialii clubului au anuntat pierderi de aproximativ 12,6 milioane de euro pe anul fiscal incheiat pe 31 mai, pierderi datorate in mare parte majorarii cheltuielilor legate de jucatori.

Glazer vs. Lerner

Malcolm Glazer a cumparat anul trecut Manchester United pentru 1,4 mld. $.
Glazer detine in acelasi timp si echipa de fotbal american Tampa Bay Buccaneers din Florida.
Ultimul titlu in Premier League luat de Aston Villa dateaza din 1981.
Randolph Lerner este patronul echipei de fotbal american Cleveland Browns, evaluata la 892 mil. $, urmand sa cumpere Aston Villa pentru 93 mil. ?.
Suporterii considera ca actuala conducere a investit prea putini bani in echipa, Villa incheind sezonul trecut pe locul 16.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO