Business Internaţional

Un laborator din Moscova a protejat sportivi ruşi dopaţi la Jocurile Olimpice de la Soci din 2014

Un laborator din Moscova a protejat sportivi ruşi...

Autor: Mediafax

19.07.2016, 08:35 140

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, luni, că un laborator antidoping din Moscova a protejat sportivi ruşi dopaţi pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, notează Reuters. Dopajul la scară largă şi manipularea testelor sunt confirmate astfel în Rusia.

Potrivit raportului Agenţiei Mondiale Antidoping, oficiali din comitetul de organizare a Jocurile Olimpice de la Soci şi ministrul Sportului din Rusia aveau cunoştinţă de aceste ilegalităţi. Ministrul Sportului, Vitaly Mutko, a "condus, controlat şi supravegheat" manipularea probelor de urină ale sportivilor ruşi.

Comisia independentă a WADA a fost condusă de către Richard McLaren, profesor în drept şi avocat din Canada. McLaren a fost un membru al comisiei care a dezvăluit dopajul la scară largă şi corupţia la nivel înalt în sportul din Rusia. În urma acelei anchete, atleţii ruşi au primit o interdicţie de participare la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, Brazilia.

În urmă cu două luni, fostul şef al laboratorului antidoping din Moscova, Grigory Rodchenkov, a dezvăluit că zeci de sportivi ruşi au folosit substanţe pentru îmbunătăţirea performanţei în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, cu aprobarea autorităţilor naţionale de specialitate.

Grigory Rodchenkov susţine că 15 sportivi ruşi medaliaţi la Soci au fost parte a unui program în care probele de urină incriminatoare au fost schimbate cu probe curate. Personalul de la laboratorul antidoping din Moscova a fost forţat să facă parte din acest sistem condus de către autorităţi ale statului.

Mai multe organizaţii, inclusiv Agenţia Antidoping din Statele Unite, au reacţionat şi cer o interdicţie generală pentru sportivii ruşi la Jocurile Olimpice de la Rio, potrivit Reuters. Totuşi, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, este reticent să aplice o astfel de măsură, fiind de părere că sportivii curaţi nu ar trebui să fie pedepsiţi pentru neregulile altora.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat o mare importanţă Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, alocând aproximativ 50 de miliarde de dolari, cel mai scump eveniment din istoria olimpismului. Rusia a câştigat cele mai multe medalii la Soci, 33, dintre care 13 de aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO