Business Internaţional

Un înalt oficial rus anunţă că Rusia este pregătită să sară în ajutorul Republicii Moldova în actuala criză politică

Un înalt oficial rus anunţă că Rusia este pregătită...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

11.06.2019, 16:37 404

Preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matviyenko, a declarat marţi că Rusia doreşte o soluţie paşnică pentru criza politică din Republica Moldova şi este gata să ofere asistenţă în acest sens dacă va fi necesar, potrivit agenţiei Tass.

„Găsirea unei soluţii paşnice se poate face numai prin intermediul unui dialog între toate forţele politice şi toţi cei care îşi iubesc ţara şi vor pace, stabilitate şi dezvoltare. Rusia, care este preocupată de Moldova şi poporul ei, vrea ca această criză să se termine. Daca putem oferi ajutor, suntem dispuşi să o facem”, a spus Matviyenko.

Potrivit acesteia, atât societatea civilă din Republica Moldova, cât şi autorităţile, caută o soluţie paşnică pentru actuala criză. „Cu toate că a fost creată o coaliţie parlamentară, iar preşedintele Parlamentului şi premierul au fost aleşi, acei oameni care se consideră stăpânii ţării sunt nemulţumiţi. Asta a dus la confruntări, speculaţii şi la o decizie a Curţii Consituţionale care nu a contribuit cu nimic la rezolvarea acestei situaţii”, a mai spus ea.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire.

Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO