Business Internaţional

Un fost şef al unei bănci-gigant a fost amendat cu 500.000 de euro pentru participarea la o schemă de evaziune fiscală în valoare de aproape două miliarde de euro

Un fost şef al unei bănci-gigant a fost amendat cu...

Autor: Iulian Tenchiu

25.08.2019, 20:02 321

Peter Braunwalder, fostul CEO al sucursalei HSBC din Elveţia a fost amendat cu 500.000 de euro şi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare de un tribunal parizian, după ce a pledat vinovat pentru că a ajutat mai mulţi clienţi într-o schemă de evaziune fiscală în valoare de 1,8 mld. de euro, scrie Bloomberg.

Fostul executiv a recunscut că a ajutat mai mulţi clienţi bogaţi ai băncii în schema de evaziune fiscală, deschizându-le mai multe conturi clandestine, înfiinţând trusturi off-shore şi acordându-le o serie de împrumuturi fictive prin intermediul sucursalei elveţiene HSBC, în perioada 2006-2007.

Peter Braunwalder s-a retras de la conducerea HSBC acum 10 ani.

Cazul HSBC este una dintre victimele unor acţiuni operate de statul francez pentru a combate evaziunea fiscală şi spălarea de bani, care se realizau prin intermediul unor bănci cu sucursale în Elveţia. În urma programului pus în joc de statul Francez, un fost ministru a fost condamnat, iar UBS Group AG, cea mai mare bancă elveţiană, a fost amendată cu 4.5 mld. euro, după ce un judecător a concluzionat că banca se face vinovată de infracţiuni „excepţional de grave”, mai notează Bloomberg.

Braunwalder şi-a recunoscut vina la un an după ce HSBC a fost nevoită să plătească 300 mil. euro, pentru soluţionarea acuzaţiilor de fraudă şi spălare de bani.

Marion Lambert-Barret, o avocată din Paris, care nu este implicată în ancheta HSBC, susţine că modul în a fost pedepsit Peter Braunwalder transmite un mesaj descurajator împotriva tentativelor de sancţionare a activităţilor ilegale cum este evaziunea fiscală sau spălarea de bani.

„Parchetul Naţional Financiar îşi păstrează poziţia pe care a afişat-o înainte, şi deci chiar dacă o companie va ajunge să îşi soluţioneze acuzaţiile, procurorii vor continua să aducă în faţa justiţiei persoanele vinocate de acţiuni frauduloase”, a declarat avocata prin telefon.

Barret susţine că sancţiunile aplicate fostului CEO HSBC evidenţiază un fenomen periculos, anume că suspecţii pot negocia cu autorităţile pentru a evita o condamnare de lungă durată, iar discuţiile dintre cele două părţi şi pledarea voluntară nu conduc la rezultatul aşteptat, adică la executarea unei sentinţe care se întinde pe o perioadă mai mare de timp.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO