Business Internaţional

Un fost bancher de investiţii are misiunea de a duce mai departe moştenirea Manchester United

Un fost bancher de investiţii are misiunea de a duce mai...

Autor: Luciana Georgescu

03.05.2014, 13:46 348

Ed Woodward, vicepreşedintele executiv al clubului Manchester United, a preluat responsabilităţile predecesorului David Moyens, de a restabili renumele echipei printre cele de top şi de a implementa o strategie care să readucă Manchester United pe drumul spre succes, scrie Financial Times.

Woodward, în vârstă de 42 de ani, este o figură atipică pentru lumea fotbalului. Cu ochii mari, zâmbetul larg şi aspectul tineresc, fostul bancher de investiţii pentru JPMorgan poate fi confundat cu uşurinţă cu un fan inocent, care se află pentru prima dată în proximitate unor vedete. 

Dintre deţinătorii acestei funcţii, David Gill a câştigat respectul fanilor, în încercarea de a împiedica preluarea clubului de către familia Glazer. Totuşi în 2005, Malcolm Glazer a cumpărat 98% din participaţia clubului Manchester United  şi Gill a fost înlocuit în funcţia de conducere de Sir Alex Ferguson, care beneficia de susţinerea proprietarilor.

O parte dintre susţinătorii clubului consideră că Woodward poartă o responsabilitate imensă. Fostul bancher este privit prin prisma afacerii încheiate în perioada când lucra la JPMorgan, care a produs o datorie de 550 milioane de lire sterline (aproape 670 de milioane de euro), dintre care clubul mai trebuie să plătească şi în prezent 350 de milioane de lire sterline.

În plus, Woodward ar trebui să ia măsuri în ceea ce priveşte dorinţa familiei Glazer de a obţine profit de pe urma brandului Manchester United, unul dintre cele mai puternice branduri sportive, la nivel mondial. Susţinătorii clubului au declarat că proprietarii vor să transforme una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din lume într-o activitate commercială şi mai ales financiară.

Pentru un alt grup de susţinători, iniţiativa familiei Glazer ar trebui privită ca o sursă importantă de venit, care ar trezi invidia altor cluburi de fotbal şi ar ar oferi o flexibilitate mai mare echipei engleze pentru a investi în potenţiale talente.

Dintre deţinătorii acestei funcţii de conducere, Woodward este cel mai implicat în atragerea fanilor de partea sa, poate şi din cauza faptului că ei consideră că Woodward nu beneficiază de educaţia necesară în domeniul sportiv.

Ed Woodward deţine o diplomă de licenţă în fizică şi a lucrat anterior pe postul de contabil.

În tinereţe, Woodward a fost susţinător al echipei de fotbal Chelmsford City şi mai târziu al clubului Manchester United, în 1968 fiind prezent la meciul care i-a adus echipei din Anglia prima Cupă Europeană.

Principalele critici la adresa actualului vicepreşedinte sunt legate de lipsa experienţei în domeniul sportiv, deşi din momentul când a preluat conducerea – în urmă cu 14 luni – Woodward a renegociat contractul jucătorului Wayne Rooney şi a semnat transferul mijlocaşului de la Chelsea, Juan Mata, pentru suma record de 37,1 milioane de lire sterline (45 de milioane de euro). În plus, Woodward a fost implicat în toate transferurile echipei Manchester United, din ultimii 9 ani.

Negocierile din lumea fotbalului sunt asemănătoare celor purtate de bancheri importanţi, din moment ce amebele domenii implică o serie de informaţii mai mult sau mai puţin veridice, însă preluarea unei funcţii de conducere în fotbal diferă mult de cele în domeniul bancar, iar Woodward mai are de parcurs un drum lung pentru a câştiga recunoştinţa fanilor Manchester United.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO