Business Internaţional

Un fond speculativ american a ieşit în câştig în urma defaultului Greciei

Un fond speculativ american a ieşit în câştig în urma defaultului Greciei

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

18.05.2012, 00:05 1993

Un fond speculativ american, Dart Management, specializat în a profita de statele cu probleme, a încasat aproape 90% din datoriile de 436 milioane euro rambursate de Grecia creditorilor care s-au eschivat de la programul elen de restructurare a datoriei, scrie The Independent.

Recent, Grecia a anunţat că a plătit cupoanele de dobândă aferente obligaţiunilor de stat în valoare de 436 milioane euro către investitorii care au respins acordul de ştergere a datoriei elene din luna mai. Aproape 90% din suma plătită de statul elen creditorilor săi a revenit unui fond "vultur" de investiţii cu bazele în Insulele Cayman, numit Dart Management. Un fond de tip "vultur" este un fond care investeşte în titluri de valoare cu risc crescut de default, precum obligaţiunile cu randament ridicat emise de state aflate într-o situaţie economică dificilă.

Kenneth Dart, deţinătorul fondului, a încasat un cec de 400 milioane euro de la statul grec. Fondul a acumulat cea mai mare parte a obligaţiunilor greceşti la preţuri de discount, pe care traderii le estimează la 60-70 cenţi pe dolar şi a făcut un profit "sănătos", primind 100 cenţi pe dolar. Acest câştig a iritat băncile greceşti şi alte instituţii locale care au fost nevoite să îşi asume o pierdere de 75% pe obliga­ţiunile de stat deţinute.

Pe fondul situaţiei alarmante în care grecii îşi retrag depozite din bănci, guvernul a decis că nu şi-ar permite un "spectacol" cu Dart Mana­gement sau cu alte fonduri similare acestuia, care au cumpărat datorii greceşti şi care ameninţă să dea Atena în judecată dacă nu onorează plăţile, notează The Independent.

Îngrijorarea faţă de starea băncilor elene a crescut din cauza discuţiilor recente despre posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, iar principala prioritate a premierului interimar Panagiotis Pikramenos va fi asigurarea stabilităţii sistemului financiar.

Dart Management împreună cu alt fond "vultur" de investiţii, Elliott Associates, au dat în judecată Argentina, cerând plata integrală a dobânzilor aferente obligaţiunilor pentru care guvernul a intrat în default în 2002. Kenneth Dart a devenit cunoscut la nivel internaţional după ce a obţinut aproximativ 600 milioane dolari făcând presiuni asupra guvernului din Brazilia după intrarea acestuia în incapacitate de plată în anul 1993.

Kenneth este moştenitorul companiei Dart Containers, cel mai mare producător de pahare din plastic din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO