Business Internaţional

Un fond de hedging cere Barclays sa renunte la ABN Amro

12.06.2007, 17:35 14

Atticus Capital, un fond de hedging care detine o participatie de 1% la banca britanica Barclays, a cerut renuntarea la oferta avansata pentru preluarea ABN Amro, avertizand ca, in caz contrar, va vota impotriva tranzactiei in cadrul AGA, scrie Financial Times.
Intr-o scrisoare adresata lui Marcus Agius, presedintele Barclays, Timothy Barakett, presedintele fondului Atticus, si David Slager, vicepresedinte, au caracterizat demersul bancii britanice drept o oferta de a cumpara "o afacere inferioara in cadrul unei licitatii cu preturi umflate". De asemenea, reprezentantii fondului au declarat ca vor incerca sa convinga si alti investitori sa li se alature, si ca eforturile viitoare de a cumpara ABN Amro "ar putea afecta credibilitatea conducerii si infuria actionarii".
"Opiniile exprimate de Atticus nu sunt reprezentative in ceea ce priveste feedback-ul pe care l-am primit din partea actionarilor care continua sa sprijine strategia bancii", afirma in replica reprezentantii Barclays. Peste 50 de actionari ai bancii britanice au fost contactati in acest sens.
Cu toate acestea, un numar mare dintre actionarii importanti ai Barclays avertizeaza banca sa nu ridice pretul pe care este pregatita sa il plateasca pentru ABN Amro. Actionari care detin peste 10 procente din banca britanica si-au manifestat in mod privat opiniile conform carora nu se opun ofertei la pretul actual, dar se vor opune daca Barclays ridica nivelul ofertei pentru grupul bancar olandez.
Cresterea nemultumirilor exprimate de actionari pune sub semnul intrebarii capacitatea bancii Barclays de a duce la sfarsit tranzactia avand in vedere ca ar putea aparea necesitatea majorarii ofertei pentru a castiga in fata consortiului rival condus de Royal Bank of Scotland (RBS) si care a oferit 71 mld. euro, fata de 64 miliarde in cazul britanicilor.
"Daca Barclays creste oferta, va parea disperata. RBS are pozitie mult mai puternica", spune unul dintre cei zece actionari importanti ai Barclays.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO