Business Internaţional

Un fond american presează Peru să-i plătească obligaţiuni emise acum 40 de ani pentru compensarea naţionalizărilor

Generalul Juan Velasco Alvarado a condus Peru din 1968 până în 1975 sub titlul de „Preşedintele Guvernului Revoluţionar”. Regimul a introdus reforme funciare populiste şi a programe ample de naţionalizări.

Generalul Juan Velasco Alvarado a condus Peru din 1968 până în 1975 sub titlul de „Preşedintele Guvernului Revoluţionar”. Regimul a introdus reforme funciare populiste şi a programe ample de naţionalizări.

Autor: CătăIina Apostoiu

08.10.2015, 00:03 642
Un fond de hedging din SUA îşi intensifică eforturile menite să convingă Peru să-şi ramburseze o datorie de 5 miliarde de dolari reprezentând obligaţiuni cu o vechime de 40 de ani intrate de mult în default, scrie Financial Times.

Fondul ameninţă că va ataca ţara în instanţă sub imperiul unui acord de comerţ liber cu Statele Unite.

Gramercy, un fond de hedging cu focus pe pieţele emergente, a achiziţionat o serie de obligaţiuni emise către proprietari de terenuri după ce proprietăţile acestora au fost confiscate de o juntă de stânga condusă de generalul Juan Velasco. După ce a pus mâna pe putere printr-o lovitură de stat în 1968, acesta a lansat un program de redistribuţie, preluând terenuri şi oferind compensaţii sub forma unor aşa-numite „obligaţiuni de reformă agrară“.

Din cauza deteriorării economiei guvernul a fost nevoit să-şi înceteze plăţile în contul obligaţiunilor respective. Instanţele peruviene au decis de mult că guvernul ar trebui să-şi plătească datoriile, însă mai multe administraţii au încercat să amâne sau să reducă plăţile din cauza costurilor ridicate.

Gramercy exercită acum presiuni puternice asupra autorităţilor de la Lima să plătească mai mult, argumentând că prin actualele planuri de rambursare acestea plătesc mai puţin decât ar trebui creditorilor, printre care se numără mulţi peruvieni, şi afectează bonitatea ţării. „Având în vedere capabilitatea indiscutabilă a Peru-ului de a plăti o datorie de 5 mi­liarde de dolari, acesta este în mod clar un default voluntar“, a declarat James Taylor, partener Gramercy.

Guvernul s-a oferit în trecut să răscumpere obligaţiunile la valoarea nominală, care este acum extrem de redusă. Cea mai înaltă instanţă a ţării a reafirmat o decizie anterioară privind necesitatea unei valori ajustate, însă a permis guvernului să plătească mai puţin decât solicitaseră diverşi creditori.

Totuşi, în urma formulării recente a unor temeri pe plan local cu privire la modul în care a ajuns la această decizie Curtea Supremă a ţării, Gramercy a decis să-şi intensifice campania prin care cere schimbarea vechilor obligaţiuni cu obligaţiuni noi suverane, argumentând că gradul de îndatorare al ţării nu ar creşte foarte mult în urma unei astfel de mişcări. 

Campania lansată de Gramercy survine într-o perioadă dificilă pentru Peru. Ţara se luptă cu o înce­tinire a economiei sale bazate pe materiile prime şi cu revolte ample în regiuni care se opun unor mari proiecte miniere.

Peru se va strădui în acelaşi timp să-şi menţină credibilitatea ca stea regională în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale care vor începe la Lima în această săptămână.

Un oficial din administraţia preşedintelui Ollanta Humala a respins însă ameninţările Gramercy. „Obli­gaţiunile sunt emise în cadrul legislaţiei peruviene, iar cea mai înaltă instanţă a decis că trebuie să plătim după o anumită metodologie, iar noi facem exact acest lucru.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO