Business Internaţional

Un fenomen îngrijorător ameninţă Terra: Calota glaciară din Groenlanda continuă să se topească de peste 40 de ani într-un ritm alarmant

Un fenomen îngrijorător ameninţă Terra: Calota...

Autor: Iulian Tenchiu

24.08.2019, 16:31 2327

Calota glaciară din Groenlanda se topeşte în prezent de şase ori mai repede decât o făcea în 1972. Potrivit unui studiu al experţilor în fiecare an calota glaciară pierde câte 286 de miliarde de tone de gheată. Topirea calotei glaciare duce la creşterea nivelului oceanului planetar şi inundarea uscatului, scrie The World Economic Forum.

Acest fenomen alarmant a contribut la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor cu 1,27 cm pe an, încă din 1972, ceea ce înseamnă că până în prezent nivelul oceanului planetar a crescut cu peste jumătate de metru. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că jumătate din această cantitate s-a acumulat pe parcursul ultimilor opt ani.

Potrivit unui alt studiu publicat în ianuarie 2019, la baza căruia stau cercetarea realizată cu ajutorul imaginilor din satelit şi a unei reţele GPS, calota glaciară se topeşte mult mai rapid decât se aşteaptă oamenii de ştiinţă.

„Asta va provoca o creştere suplimentară a nivelului mării. Ne aşteptăm ca acest fenomen să ia o amploare şi mai mare”, a declarat pentru National Geographic, Michael Bevis, autorul principal al studiului din ianuarie, citat de The World Economic Forum.

Nu doar calota glaciară a Groenlandei se topeşte într-un ritm alarmant, victimele aceluiaşi fenomen sunt şi gheţarii din Antarctica. În anii `80 Antarctica pierdea 40 de miliarde de tone de gheaţă anual, iar în ultimul deceniu cantiatea de gheaţă pierdută a crescut de peste 4 ori la 252 de miliarde de tone de gheaţă anual.

Potrivit Centrului Naţional de date despre Zăpadă şi Gheaţă calota glaciară a Antarcticii alături de cea a Groenlandei conţin peste 99% din apa dulce a Terrei.

Dacă ambele calote glaciare s-ar topi atunci nivelul oceanului planetar ar creşte cu peste 200 de metri, ceea ce ar face state precum Florida să dispară definitiv de pe hartă.

Potrivit experţilor de la National Geographic, în cazul în care întreaga calotă glaciară a planetei s-ar topi, oraşe precum Amsterdam, Stockholm, Buenos Aires, Dakar sau Cancun ar fi înghiţite de ape.

Acesta nu este singura criză care ameninţă planeta, pădurea tropicală din Amazon, care este casă pentru un milion de triburi indigene şi  trei milioane de specii de plante şi animale a fost mistuită zile la rând de un incendiu devastator. Pe lângă speciile care au dispărut sau care au fost ameninţate de incendiu, o problemă şi mai mare este că această pădure asigură 20% din oxigenul întregii planete, iar din cauza focului această cantitate s-a redus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO