Business Internaţional

Un consilier guvernamental ar putea fi numit in fruntea Bundesbank

22.04.2004, 00:00 19



Guvernul german intentioneaza sa numeasca pe Axel Weber, unul dintre principalii sai consilieri pe probleme economice, in postul de presedinte al Bundesbank, ramas vacant dupa ce Ernst Welteke a demisionat pe fondul unui scandal privind incalcarea eticii profesionale, relateaza Bloomberg.



Weber, profesor universitar specializat in strategii monetare, a fost consultat in mai multe randuri de Bundesbank si Banca Centrala Europeana (BCE). El face parte din grupul de consilieri economici ai guvernului cunoscut sub numele "Cei cinci intelepti".



"Prin alegerea profesoului Weber, guvernul ar aduce in fruntea Bundebank un expert in probleme monetare si strategii valutare recunoscut pe plan international, care va continua traditia bancii centrale de a proteja stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al Ministerului german al Finantelor.



Potrivit unor surse apropiate guvernului, cancelarul german Gerhard Schroeder si ministrul Finantelor, Hans Eichel, au convenit asupra candidaturii lui Weber in cadrul unei reuniuni care a avut loc marti. Eichel a tinut sa precizeze ca Weber nu este incris in nici un partid, si in calitate de presedinte al Bundesbankului va continua traditia asigurarii stabilitatii preturilor.



Ernst Welteke a demisionat, saptamana trecuta, fiind criticat ca a, in urma cu doi ani, a acceptat ca o banca sa achite in locul lui o factura hoteliera. Scandalul a declansat o disputa aprinsa intre Bundesbank si guvernul de la Berlin.



Cabinetul de la Berlin are dreptul de a desemna presedintele Bundesbank, dar trebuie sa se consulte cu institutia financiara. Experienta lui Weber reprezinta un avantaj pe care banca centrala nu il poate contesta, desi sunt voci care afirma ca Bundesbank l-ar fi preferat pe vicepresedintele Juergen Stark.



Candidatura lui Caio Koch Weser, ministrul adjunct de finante, si cea a ministrului adjunct al economiei Alfred Tacke au fost de asemenea luate in considerare, avand chiar sustinerea premierului Schroeder. Acestia insa au au intampinat rezistenta bancii centrale si a Uniunii Crestin Democrate, existand ingrijorari referitoare la o posibila crestere a influentei executivului in politica institutiei.



"Experienta academica a lui Weber este foarte impresionanta, insa e novoie de o oarecare prestanta pentru a reprezenta Germania in consiliul Bancii Centrale Europene," apreciaza Eva Vorbauer, unul din analistii HSBC Trinkaus Capital Management. "Din acest punct de vedere, Weber e un necunoscut . E foarte tanar si susceptibil de a cadea sub influenta guvernului."



Exista insa o serie de voci care considera foarte oportuna numirea lui Weber. "Acesta e independent politic si detine un grad mare de competenta in politica monetara," considera Ulrich Kater, economist la Dekabank in Frankfurt. In calitate de presedinte al Bundesbank, Weber va ocupa un loc si in Consiliul Guvernator al BCE, care stabileste ratele principalelor dobanzi pentru zona euro.



In luna decembrie, Weber a criticat ministri de finante ai Uniunii Europene pentru ca s-au aratat prea flexibili fata de oficialii germani si francezi in privinta deficitului bugetar. Acesta a adaugat ca BCE va fi nevoita sa ridice ratele de dobanda in cazul in care cele doua state nu isi vor rezolva problemele bugetare. In acest timp, o intreaga pleiada de politicieni europeni, printre care si premierul Schroeder, continua sa sustina necesitatea unei reduceri a dobanzii de referinta pentru a ajuta economia zonei euro sa-si revina.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO