Business Internaţional

Un cocktail COVID/Brexit: Marea Britanie pierde din cota de piaţă pe care o înregistrează în ţări precum SUA, Germania şi China

Sursa foto: Profimedia

Sursa foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2021, 15:56 334

Regatul Unit a pierdut din cota de piaţă pe care o înregistrează în Statele Unite, Germania şi China în timpul pandemiei de COVID-19 din cauza haosului generat la nivelul comerţului internaţional, Brexit-ului şi nivelului redus de productivitate, conform unui raport realizat de Lloyds Banking Group Centre for Business Prosperity, citat de agenţia de ştiri Reuters.

„În câteva dintre principalele destinaţii de export – Germania, SUA şi China –, Marea Britanie pare să fi suferit un declin mai grav, trecând printr-o recuperare mai înceată”, reiese din raport.

Între 2017 şi 2019, Regatul Unit a mărit nivelul de exporturi către Germania cu 8,5%, mai puţin decât creşterile atinse de Italia (12%), Olanda (14%), Spania (20%) şi Statele Unite (24%).

„Imaginea reprezintă scăderile suferite în urma referendumului pentru Brexit din 2016, care indică o decuplare între cele două economii. Combinaţia COVID-Brexit va împinge mediul de business britanic într-o poziţie dăunătoare în viitorul apropiat”, spun economiştii care au realizat raportul.

Nivelul relativ scăzut de productivitate al Marii Britanii i-a nedumerit pe analişti în ultimii ani: explicaţiile variază de la aptitudinile slabe ale muncitorilor la numărul redus de investiţii pentru cercetare şi criza financiară.

Săptămâna trecută, guvernul de la Londra a majorat impozitul pe profit al companiilor de la 19% până la 25% în 2023. Măsurile vor creşte povara fiscală de la 34% la 35% din PIB în 2025-2026, cel mai înalt nivel de la sfârşitul anilor 1960 încoace.

Conform estimărilor oficiale, îngheţarea impozitului pe venit pentru o perioadă de patru ani aduce 1,3 milioane de oameni în sistemul fiscal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO