Business Internaţional

Un bancher in fruntea grupului Iukos

29.04.2004, 00:00 5



Viktor Gherascenko, cel pe care economistul de la Harvard Jeffrey Sachs l-a numit odata "cel mai prost guvernator al unei banci centrale din istorie", a acceptat marti functia de presedinte al consiliului de administratie al Iukos pentru a ajuta grupul petrolier sa supravietuiasca unui litigiu cu autoritatile referitor la impozite, relateaza The Moscow Times.



El va prelua functia de la presedintele si directorul executiv Simon Kukes, pe fundalul eforturilor Iukos de a combate pretentia autoritatilor ca grupul le datoreaza impozite in valoare de 3,5 miliarde de dolari, precum si a incercarilor de a anula fuziunea esuata cu Sibneft.



"Propunerea a venit din partea managementului, apoi a consiliului de administratie, fiind aprobata de principalii actionari", a spus fostul guvernator.



Anterior, cotidianul Vedomosti a citat surse apropiate holdingului Menatep, care au afirmat ca Simon Kukes ar urma sa imparta atributiile cu Gherascenko.



"Actionarii il considera un candidat bun pe Gherascenko. Are o reputatie nepatata si este un finantist redutabil. Este lucrul de care avem nevoie acum", a indicat una din surse.



Vestea numirii lui Gherascenko a stimulat actiunile Iukos, care scazusera luni cu 10% dupa ce bancile creditoare au avertizat ca recunoasterea in sarcina grupului a obligatiei de plata a 3,5 miliarde de dolari ar putea conduce Iukos in imposibilitatea de a returna un imprumut sindicalizat de un miliard de dolari.



La ora 11.55 GMT, actiunile Iukos erau in crestere cu 1,5%, in vreme ce restul actiunilor se inscriau pe un trend negativ.



Analistii au apreciat ca Gherascenko, guvernator al bancii centrale in perioada 1992-1994 si in intervalul 1998-2002, ar putea contribui la detensionarea unei dispute care a determinat arestarea a doi actionari importanti ai Iukos, in perspectiva judecarii lor pentru frauda si evaziune fiscala.



Pilon al administratiei din epoca comunista, Gherascenko este acum deputat al opozitiei, intr-un Parlament loial, in cea mai mare parte, presedintelui Vladimir Putin.



Gherascenko, a carui incercare de a candida la alegerile prezidentiale din martie a fost respinsa de autoritati, a afirmat ca va renunta la fotoliul din Parlament pentru a se concentra asupra rolului sau in cadrul Iukos.



Stephen O'Sullivan din cadrul firmei UFG a estimat datoriile totale ale Iukos la 3 miliarde de dolari, iar disponibilitatile la 1,2 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca grupul nu se afla in situatia de a-si achita pentru moment datoriile, lasand la o parte pretentiile fiscale ale autoritatilor.



Analistul a adaugat insa ca activitatea rentabila a Iukos i-ar permite acestuia sa faca rost de fonduri pentru a-si plati impozitele daca, asa cum este probabil ca se va intampla, aprobarea eventuala a plangerii oficialitatilor este intarziata in tribunale pentru o perioada semnificativa de timp.



"Problemele Iukos sunt reale, dar nu fatale", a apreciat O'Sullivan.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO