Business Internaţional

Un bancher german a primit 8 ani de închisoare pentru că a luat o şpagă de 40 mil. dolari

 Un bancher german a primit 8 ani de închisoare pentru că a luat o şpagă de 40 mil. dolari

Autor: Anca Dumitrescu

29.06.2012, 18:13 785

Un fost bancher german a fost condamnat miercuri la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a primit mită de peste 40 milioane de dolari, în perioada 2006-2007, din partea administratorului drepturilor comerciale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, transmite AFP.

Gerhard Gribkowsky, fost director de risc la banca regională BayernLB, a recunoscut săptămâna trecută că a primit 44 de milioane de dolari de la Ecclestone, în timpul procesului de vânzare a drepturilor comerciale ale Formulei 1 către fondul de investiţii CVC Partners.

El a fost găsit vinovat de către un tribunal din Munchen de corupţie, abuz de încredere faţă de bancă şi evaziune fiscală.

Procuratura a cerut o pedeapsă de 10 ani şi jumătate de închisoare, dar judecătorii s-au angajat ca această condamnare să nu depăşească 9 ani de închisoare, dacă Gribkowsky îşi recunoaşte faptele.

Bancherul a încasat cei 44 de milioane de dolari printr-o firmă de consultanţă pe care o înfiinţase în Austria. El a primit totodată o ofertă din partea lui Ecclestone de a lucra consultant în Formula 1 dacă ajută la vânzarea cotei de acţiuni din portofoliul băncii germane către CVC.

Gribkowsky a susţinut că Ecclestone l-ar fi ameninţat că transferă acţiunile F1 pe alte societăţi, astfel încât cota aflată în proprietatea BayernLB să îşi piardă valoarea.

BayernLB a intrat în posesia acţiunilor după falimentului din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch.

Administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, care a compărut în faţa curţii ca martor, în noiembrie 201, a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar a motivat că făcut-o pentru că ar fi fost şantajat de acesta cu dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Judecat pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală, Gribkowsky a fost arestat în ianuarie 201 şi procesul său de la Înalta Curte din Munchen a început în octombrie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO