Business Internaţional

Un australian a vrut să detoneze o bombă într-un avion, poliţia spune că Stat Islamic a fost în spatele acţiunii

Un australian a vrut să detoneze o bombă într-un...

Autor: Andrei Ionascu

04.08.2017, 13:02 213

Luni, patru bărbaţi au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni antiteroriste desfăşurate în oraşul australian Sydney, existând suspiciuni că aceştia au încercat să fabrice un dispozitiv exploziv pentru a comite un atentat la bordul unui avion de pasageri care urma să se deplaseze pe ruta Sydney-Dubai.

Comisarul federal Michael Phelan a anunţat că explozibil militar de nivel înalt a fost utilizat pentru a construi bomba, iar materialele au fost trimise printr-un cargo aerian din Turcia, în cadrul unui "complot sofisticat inspirat şi regizat" de Stat Islamic.

Potrivit anchetatorilor, atentatul terorist viza un zbor al Etihad Airways din 15 iulie, dar bomba nu a trecut de controlul de securitate din cadrul aeroportului.

Cei doi bărbaţi puşi sub acuzare în cursul zilei de joi ar fi comunicat cu membri importanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic încă din luna aprilie. Sub îndrumarea comandantului Stat Islamic, bărbaţii au construit un dispozitiv exploziv improvizat "pe deplin funcţional".

Bomba era deghizată sub forma unui tocător de carne din comerţ şi se afla în bagajul unuia dintre bărbaţi. El nu a reuşit să treacă de zona de securitate, dar fratele acestuia s-a îmbarcat într-un avion şi nu a mai revenit în Australia.

Cei doi bărbaţi puşi sub acuzare, în vârstă de 32 şi 49 de ani, au plănuit şi un alt atac terorist, potrivit poliţiştilor. Ei au încercat să construiască un dispozitiv improvizat de dispersie chimică, pentru a elibera "hidrogen sulfurat foarte toxic" într-un spaţiu aglomerat, posibil în transportul public australian. Serviciile de informaţii au dejucat acest scenariu înainte ca dispozitivul să fie funcţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO