Business Internaţional

Un astronaut britanic a telefonat din greşeală, de pe ISS, unei persoane necunoscute de pe Terra

Un astronaut britanic a telefonat din greşeală, de pe...

Autor: Departamentul Life

26.12.2015, 12:28 185

Dorind să îşi contacteze familia, Tim Peake a compus un număr telefonic greşit. După acest incident insolit, astronautul britanic i-a cerut scuze, pe Twitter, femeii care a răspuns acelui apel, dar care i-a închis telefonul imediat după ce Tim Peake i s-a adresat în felul următor: "Allo, planeta Pământ?".

"Nu a fost o farsă, ci doar am format un număr greşit", a scris pe Twitter astronautul Tim Peake, vineri, după ce femeia de pe Terra a primit, din greşeală, apelul telefonic care venea din spaţiu.

"Vreau să îmi cer scuze în faţa acelei doamne căreia tocmai i-am telefonat, din greşeală, şi căreia i-am spus: «Alo, planeta Pământ?»", a adăugat astronautul britaic, care a ajuns la bordul ISS pe 15 decembrie, pentru o misiune spaţială ce va avea o durată de şase luni.

Nu este pentru prima dată când Tim Peake - căruia britanicii îi spun, cu simpatie, "Major Tim" (parafrază după Major Tom, un astronaut fictiv, devenit celebru graţie unor cântece lansate de David Bowie, n.r.) - întâmpină mici dificultăţi atunci cand vine vorba de apelurile telefonice spre Terra. Luni, astronautul britanic s-a plâns admiratorilor de pe Twitter că apelul său telefonic a rămas fără răspuns, atunci când a încercat să îi contacteze pe părinţii lui, Nigel şi Angela. În cele din urmă, astronautul a lăsat un mesaj pe robotul telefonic al părinţilor săi.

Tim Peake, în vârstă de 43 de ani, a devenit o veritabilă vedetă în Marea Britanie, unde mass-media raportează cele mai mici gesturi şi acţiuni pe care le face în spaţiu. El este primul astronaut britanic care ajunge la bordul ISS şi doar al doilea britanic care a ajuns în spaţiu, după Helen Sharman, care a petrecut o săptămână la bordul fostei staţii spaţiale ruseşti Mir, în 1991.

Tim Peake a decolat pe 15 decembrie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, într-o capsulă rusească Soyuz, la bordul căreia s-au mai aflat astronautul american Tim Kopra şi cosmonautul rus Iuri Malencenko.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO