Business Internaţional

Un analist occidental cu o viziune aparte: un stat rus slab si niste oligarhi inca puternici

27.01.2004, 00:00 11

Charles Ryan, bancherul american care a consiliat anul trecut gigantul petrolier British Petoleum asupra investitiei de 6,3 miliarde dolari in Rusia, este de parere ca oligarhii sunt inca la putere.
Ryan este seful bancii de investitii moscovite United Financial Group, si crede ca multe dintre problemele Rusiei provin din lipsa de autoritate a statului. Intr-un interviu acordat Financial Times, acesta se declara adeptul opiniei larg raspandite in mass-media occidentalasi printre investitorii straini, ca in Rusia Kremlinul este atotputernic. "Problema actuala a Rusiei nu este ca statul este prea puternic si ca foloseste autoritate in exces pentru a interveni in viata oricui. Problema reala este ca statul este prea slab".
Unii dintre oligarhii rusi (o specie de miliardari influenti care au facut avere din privatizarile din perioada lui Boris Eltan) au parasit deja tara (Boris Berezovski) sau au fost aruncati in inchisoare (Mihail Hodorkovsky), dar mai sunt destui unii care se bucura de suficienta influenta si putere, crede Ryan. Bancherul include in aceasta categorie pe Vladimir Potanin si pe Oleg Deripaska, si chiar pe Roman Abramovici, desi miliardarul rus isi petrece cea mai mare parte a timpului in afara tarii, unde cheltuie si cea mai mare a fondurilor sale.
Ryan recunoaste ca oligarhii prezinta o amenintare politica mai putin evidenta decat in trecut: "cei inteligenti respecta pactul cu Putin si nu se mai implica prea mult in politica, ocupandu-se in schimb de afaceri". Cand a venit la putere, Putin a promis oligarhilor ca isi vor putea pastra imperiile economice atata timp cat nu se vor amesteca in politica.
UFG, in care Deutsche Bank detine 40%, mizeaza pe Putin, deoarece se asteapta ca acesta sa isi consolideze puterea politica in urma alegerilor prezidentiale din luna martie. "Credem ca pana in mai presedintele isi va fi instalat intreaga echipa, si nu vor mai exista dubii asupra fidelitatii guvernului".
O mare parte a elitei bogatasilor rusi sunt preocupati insa de procesele de evaziune fiscala si frauda care le-au fost intentate. Primul verdict il va primi, pe 5 februarie, Vasili Sakhnovsky, unul dintre principalii actionari ai gigantului petrolier Iukos. Acesta nu a putut scapa de acuzatii, chiar daca a pplatit voluntar 1,8 milioane dolari, pe care autoritatile pretind ca nu le-a platit. Verdictul de vinovatie ar putea insemna condamnare cu suspendare, inchisoare sau exil intr-o provincie izolata a Rusiei. "Statul nu poate fi prea indulgent cu criminali de drept penal", a declarat vineri procurorul Dmitri Shokin.
Sakhnovsky este acuzat de evaziune fiscala in valoare de 1 milion de dolari, desi acesta a platit deja 1,8 milioane dolari, care includ si penalizari de 800.000$.
Dupa pledoariile finale de vineri, acesta a dat primele declaratii de la inceputul procesului: "Sunt acuzat pentru ca nu am platit impozite de un milion de dolari, dar recent am efectuat plati fiscale de 10 milioane dolari, si cheltui cam tot atat in scopuri caritabile", a spus Sakhnovsky, citat de Kommersant. "Consecintele acestui proces sunt foarte importante pentru tara noastra... Nu am comis niciodata vreo crima si ma astept la un proces corect".
Toti ceilalti actionari strategici ai Iukos, Mihail Hodorkovsky, platon Lebedev, Leonid Nevzlin, Vladimir Dubov si Mihail Brudno, sunt acuzati de evaziune fiscala si frauda, iar primii doi se afla in arest de anul trecut, in asteptarea proceselor.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO