Business Internaţional

Ultima şansă pentru candidatul Wall-Street-ului: ori îl înfrânge clar pe Obama în această seară, ori pierde totul

Ultima şansă pentru candidatul Wall-Street-ului: ori îl înfrânge clar pe Obama în această seară, ori pierde totul

Autor: Iulian Anghel

03.10.2012, 15:43 1517
Pentru candidatul republican la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, Mitt Romney, seara de miercuri va fi crucială. Dacă nu punctează consistent în prima dezbatere directă cu Barack Obama, preşedintele în exerciţiu al SUA şi candidat pentru un al doilea mandat din partea democraţilor, şansele sale de a ajunge şef al statului sunt nule.

În Stalele Unite are loc în această seară prima dezbatere faţă în faţă (din cele 3 programate) dintre Romney şi Obama pe un subiect foarte fierbinte, anume economia. Un "minisondaj" de opinie realizat în urmă cu câteva zile de CNN în rândul economiştilor de top, arăta că Romney, "candidatul Wall-Stret-ului", este preferatul lor într-o proporţie covârşitoare. 17 din cei 25 de economişti de top intervievaţi sunt de partea sa şi doar 3 de cea a lui Obama. De ce? Ar avea o viziune mai bună în privinţa problemelor economice şi nu a avut timp să dezamăgească.

Dar, la nivelul publicului larg, sentimentul este altul. Un ultim sondaj al Institutului Pew indică faptul că electoratul anticipează o victorie zdrobitoare a lui Obama, în această seară. Cum alte sondaje arată că Obama are acum în jur de 52-53% din intenţiile de vot, o înfrângere a lui Romney în această seară ar putea însemna pentru el, practic, pierderea alegerilor. Şi asta pentru că, arată analiştii, dezbaterile faţă în faţă nu modifică foarte mult intenţiile de vot, dacă nu se întâmplă o minune. Drept urmare, Romney este condamnat să câştige puncte importante pentru a mai putea spera la ceva la alegerile de peste o lună.

"Alertă roşie în tabăra lui Romney" titrează Huffington Post care arată că, în statele esenţiale pentru rezultatul alegerilor, distanţa dintre Obama şi Romney se măreşte - 5 puncte în Ohio, patru în Virginia sau 3 în Florida.

"Timpul presează şi dezbaterea din această miercuri reprezintă ultima şi cea mai bună şansă pentru Mitt Romney de a câştiga alegerile din şase noiembrie", opinează Huffington Post care care simpatii de stânga.

Campania lui Romney nu mai poate sta în a convinge câţiva indecişi, este nevoie de un "electroşoc" care să-i scuture bine pe cei 70 de milioane de telespectatori care vor urmări dezbaterea, notează sursa citată care oferă amănunte din culise: în faţa talentului oratoric recunoscut al lui Obama, candidatul republican face şi el exerciţii de retorică şi învată să folosească fraze scurte şi concise.

O victorie în seara aceasta i-ar permite lui Romneysă abordeze mai detaşat şi mai încrezător următoare confruntare directă din 16 octombrie. Dar, dacă aceasta nu este clară, îi va fi greu să refacă handicapul din sondaje.

După dezbaterea de 90 de minute din această seară vom şti dacă Obama va obţine un al doilea mandat sau dacă Romney mai păstrează o şansă de a ajunge preşedinte, crede Huffington Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO