Business Internaţional

UE vs Indonezia, Kosovo vs vecinii din Balcani, Coreea de Sud contra Japoniei, Brazilia contra Argentinei: când economia globală este zguduită de războiul tarifelor dintre SUA şi China, războaie comerciale regionale acutizează durerea

Protest sud-coreean contra premierului Japoniei Shinzo Abe în faţa ambasadei japoneze din Seoul. Vânzările de maşini japoneze în Coreea de Sud s-au prăbuşit cu 32% în iulie, faţă de luna anterioară, notează Bloomberg. Vâzările de bere produsă sub branduri nipone ca Asahi Group Holdings au plonjat cu 40%.

Protest sud-coreean contra premierului Japoniei Shinzo Abe în faţa ambasadei japoneze din Seoul. Vânzările de maşini japoneze în Coreea de Sud s-au prăbuşit cu 32% în iulie, faţă de luna anterioară, notează Bloomberg. Vâzările de bere produsă sub branduri nipone ca Asahi Group Holdings au plonjat cu 40%.

Autor: Bogdan Cojocaru

26.08.2019, 00:08 1591

Uniunea Europeană a impus tarife de 8-18% pentru biodieselul din Indo­nezia - cel mai mare producător de ulei de palmier din lume - pentru a descuraja importurile dintr-o ţară pe care o acuză că subvenţionează anticoncurenţial producţia. Potrivit presei din Jakarta, ca răspuns, ministerul comerţului indonezian face presiuni asu­pra companiilor de transport aerian locale să oprească achiziţiile de aeronave europene Airbus şi să cumpere în schimb avioane americane Boeing. Compania aeriană low-cost a ţării sprijină demersul gu­vernului. Aceasta reprezintă o escaladare a unui conflict mai vechi, în care guvernul  indonezian este iritat de faptul că Comisia Europeană a decis să excludă până în 2030 uleiul de palmier din mixurile de biocombustibil pentru transport deoarece culti­va­rea palmierilor pentru obţinerea de biocom­bustibil im­plică defrişări. De asemenea, o investigaţie a exe­cu­tivului european a găsit că producătorii de bio­die­sel indonezieni beneficiază de facilităţi fiscale, excep­tări de la plata taxelor şi au acces la materii prime sub pre­ţul pieţei. Guvernul indonezian a răspuns deciziei CE ameninţând că va suprataxa cu 20-25% impor­tu­rile de produse lactate europene, scrie Deutsche Welle. Indonezia şi UE sunt parteneri comerciali. Opinia generală este că dacă acest conflict se agravează, Indonezia va avea cel mai mult de pierdut. Aproape 10% din produsele indoneziene sunt exportate în ţările UE, în timp ce mai puţin de 1% din produsele Uniunii ajung în statul asiatic.

În curtea din spate a UE, Kosovo a interzis importurile de cartofi şi miere din Macedonia de Nord ca reacţie la măsuri asemănătoare aplicate de vecinul balcanic, scrie bneIntellinews. În iunie, Macedonia de Nord a introdus tarife pentru impor­turile de peşte şi icre din Kosovo. Pretextul acestui război comercial într-o regiune cunoscută pentru războaie interetnice sunt protejarea producătorilor locali şi îngrijorări privind calitatea produselor alimentare. În noiembrie 2018, Kosovo a impus tarife de 100% asupra importurilor de produse din Serbia şi Bosnia şi Herţegovina. Analiştii spun că decizia este motivată politic. Guvernul de la Belgrad a anun­ţat că Serbia a suferit până acum pagube de 281 de milioane de euro deoarece exporturile către Kosovo au scăzut dramatic după ce guvernul kosovar a supra­taxat produsele sârbeşti. Războiul tarifar a izbucnit după ce Serbia a sabotat încercarea Kosovo de a se alătura Interpolului. Acceptarea ţării balcanice în organizaţia internaţională de cooperare a forţelor poliţieneşti ar fi ajutat-o să-i urmărească şi să-i aresteze pe cei pe care-i consideră criminali de război în sângeroasele conflicte iugoslave. Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, dar nu este reconuscut ca stat suveran de sârbi, bosniaci, ruşi şi câteva naţiuni din UE. UE şi SUA au cerut auto­rităţilor kosovare să ridice barierele tarifare într-un dialog mediat de UE, însă guvernul de la Pristina este hotărât să le menţină până când Serbia recunoaşte independenţa Kosovo ca stat.

Un război comercial cu evoluţie rapidă între Coreea de Sud şi Japonia a luat săptămâna trecută o turnură periculoasă când coreeni au abandonat un acord cu japonezii pentru punerea la comun a unor informaţii militare, ceea ce slăbeşte o sursă impor­tantă de informaţii despre Coreea de Nord şi China, scrie The New York Times. Sud-coreeni au spus că răspund unor restricţii comerciale impuse de Japonia care includ exportul de chimicale speciale necesare fabri­cării de componente pentru dispozitive elec­tronice. Japonia a descris mutarea ca o înăsprire a con­trolului materialelor critice. Conflictul a pornit de la chesiuni politice din era colonială. Războiul comercial are potenţialul de a perturba lanţurile de producţie pentru o gamă extinsă de produse, variind de la iPhone-urile Apple la laptopurile Dell. Sam­sung, cel mai mare producător de cip-uri din lume, încearcă să-şi diversifice furnizorii, însă investitorii nu au încredere. Acţiunile Samsung au scăzut cu 9% de la începutul lunii iulie. Pentru companiile japoneze, un boicot din partea consumatorilor sud-coreeni reprezintă o ameninţare uriaşă. Vânzările de maşini japoneze în Coreea de Sud s-au prăbuşit cu 32% în iulie, faţă de luna anterioară, notează Bloomberg.

Vânzările de bere produsă sub branduri ca Asahi Group Holdings au scăzut cu 40%. S-a redus şi numărul de turişti sud-coreeni care vizitează Japonia.

Din Brazilia preşedintelui Jair Bolsonaro, un fost ofiţer de armată cu viziuni de extremă dreapta, ministerul economiei a anunţat că ţara s-ar putea retrage din blocul comercial sud-american Mercosur dacă în Argentina alegerile preşedinţiale de anul acesta sunt câştigate de opoziţia de centru-stânga. Argentina este o ţară în criză economică şi financiară, iar dacă alegerile sunt câştigate de Alberto Fernandez, ţara îşi va închide economia prin măsuri protecţioniste, spune ministrul economiei din Brazilia Paulo Guedes. În prima rundă de vot, Fernandez a câştigat sprijinul a 48% din alegători, în timp ce actualul preşedinte, Mauricio Macri, un aliat al lui Bolsonaro, a primit doar 32% din voturi. Candidatul lui Fernandez pentru postul de vice-preşedinte este fostul preşedinte Cristina Fernandez de Kirchner, care a adoptat politici protecţioniste în mandatele sale, din 2007 şi până în 2015. Din Mercosur fac parte Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay. Bolsonaro şi Macri au ajutat Mercosur să semneze unul dintre cele mai mari acorduri de comerţ liber din lume, cu UE, după 20 de ani de negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO