Business Internaţional

UE trebuie să se implice mai mult în Groenlanda în contextul competiţiei dintre China şi SUA pentru resursele Arcticii

UE trebuie să se implice mai mult în Groenlanda în...

Autor: Catalina Apostoiu

09.09.2019, 00:05 375

Interesul preşedintelui american Donald Trump în a cumpăra Groenlanda a fost tratat în principal ca o glumă. De fapt, Statele Unite sesizează în mod corect importanţa strategică a Groenlandei şi Arcticii, iar Uniunea Europeană ar trebui să aibă o abordare la fel de serioasă cu privire la acest spaţiu geostrategic vital, scriu Andre Gattolin, vicepreşedinte al Comitetului pentru afaceri europene din cadrul Senatului francez, şi Damien Degeorges, consultant internaţional specializat pe afaceri UE-Arctica, într-o opinie publicată de Euractiv.

Cu fiecare an, competiţia dintre China şi SUA în zona Arcticii devine tot mai evidentă. Groenlanda şi Islanda, situate geografic în centrul acestei relaţii transatlantice, au devenit epicentrul acestei competiţii.

Preşedintele Trump şi vicepreşedintele Mike Pence trebuia să viziteze Danemarca şi Islanda la începutul lunii septembrie. În timp ce Pence a vizitat Islanda, Trump a renunţat la vizita din Danemarca, exprimându-şi în schimb în mod public interesul faţă de Groenlanda.

Acest semnal venit de la nivel înalt din partea SUA a urmat unei serii de intervenţii ale secretarului de stat american Mike Pompeo la începutul acestui an: acesta a vizitat Islanda cu securitatea Acticii ca punct central, a vorbit în Finlanda despre implicarea Chinei în regiune şi a anunţat intenţia Americii de a restabili o prezenţă diplomatică permanentă în Groenlanda.

Faptul că Trump a decis să anuleze o vizită de stat în Danemarca după aproape o săptămână de vehicular intensă a interesului său faţă de Groenlanda ar putea ilustra importanţa ataşată de SUA Groenlandei, scriu cei doi autori.

În acest context, cât de interesată este Europa de această regiune? În timpul perioadei de tranziţie prin care au trecut instituţiile europene, European Political Strategy Centre din cadrul Comisiei a publicat în iulie o notă strategică privitoare la regiunea arctică.

În cadrul acesteia, se face printre altele apel la UE să ìdevină mai strategică în abordarea faţă de regiuneî şi să ia în considerare deschiderea unui ìpunct de contactî în Groenlanda. UE ar trebui să-şi crească implicarea la un nivel strategic.

Alocarea a 217,8 milioane de euro pentru Groenlanda ca parte a acordului de parteneriat pe 2014-2020 încheiat între cele două părţi reprezintă o parte infimă din ceea ce Uniunea ar putea face, se arată în opinia publicată de Euractiv.

Ar putea oare grantul anual acordat de statul danez Groenlandei să fie redus printr-o contribuţie mai mare a UE?, se întreabă cei doi autori.

Groenlanda are o reprezentanţă în Bruxelles din 1992, iar cei doi încurajează puternic stabilirea unei reprezentaţe oficiale a UE în capitala Nuuk nu mai târziu de 2020. O reprezentanţă europeană ar putea reprezenta un instrument puternic de influenţare a viitorului unei capital ca în mai puţin de 10 ani ar putea găzdui o majoritate a populaţiei Groenlandei.

Pe termen lung, o astfel de investiţie ar putea avea un efect semnificativ. Nuuk ţinteşte 30.000 de locuitori în 2030.

Nuuk ar putea ajunge să reprezinte o majoritate a populaţiei Groenlandei, iar acest lucru ar însemna mai mult de o schimbare majoră pentru Groenlanda într-un deceniu. Pe baza, printre alte lucruri, a modului în care cetăţenii votează în Nuuk, comparativ cu restul Groenlandei, cu privire la relaţia Groenlandei cu Danemarca, Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită pentru un parteneriat strâns cu Groenlanda, concluzionează Andre Gattolin şi Damien Degeorges.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO