Business Internaţional

UE şi agenţiile de rating sunt vinovate de situaţia Greciei

UE şi agenţiile de rating sunt vinovate de situaţia Greciei

George Papandreou, fostul premier al Grecia. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

06.12.2011, 00:04 596

Acum, când nu mai are în spate presiunea liderilor europeni şi responsabilitatea care vine odată cu funcţia de prim-ministru, fostul premier grec George Papandreou deschide tirul criticilor asupra celor "vinovaţi" de situaţia disperată în care a ajuns Grecia.

Într-un interviu acordat postului american de televiziune CNN, el declară că autorităţile europene de supraveghere financiară şi agenţiile de rating sunt în parte responsabile pentru criza datoriilor din Grecia care acum îşi sapă drum spre inima zonei euro. Fostul premier subliniază că admi­nistraţiile anterioare "n-au văzut venind" criza dato­riilor, scrie publicaţia franceză La Tribune.

"Dacă ar fi existat o supraveghere mai bună a statelor membre din partea Uniunii Europene şi chiar din partea agenţiilor de supraveghere financiară, n-aş fi moştenit ca premier o situaţie în care deficitul public echivalent cu aproape 16% din PIB, datoria publică s-a dublat de la guvern la guvern, iar nimeni n-a comentat nimic", spune Papandreou. În opinia sa, numeroşi greci plătesc acum preţul unor probleme de care nu sunt vinovaţi. În aceste condiţii, fostul premier militează pentru întărirea supravegherii la nivel european.

"Dacă gestionarea datoriilor va fi colectivizată în Europa, ca şi procesele de investiţii şi utilizare a euroobligaţiunilor, supravegherea va fi şi ea mai strictă", notează fostul premier.

Papandreou a demisionat luna trecută la presiunea liderilor europeni pentru a permite formarea unui guvern de unitate naţională condus de tehnocratul Lucas Papademos. Demisia a venit după ce fostul oficial a surprins Europa şi a şocat lumea financiară anunţând organizarea unui referen­dum pe tema acceptării condiţiilor impuse de creditorii ţării în cel de-al doilea program de finanţare externă.

SUA iau în glumă disperarea Greciei

Înaintea unui summit UE considerat de mulţi crucial pentru soarta zonei euro, SUA au pornit ofensiva presiunilor pentru ca liderii europeni să convină o soluţie de durată pentru combaterea crizei. În acest sens, secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner se va întâlni cu mai mulţi lideri europeni printre care preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

La rândul său, vicepreşedintele SUA Joe Biden a vizitat Atena, unde a glumit că Washingtonul ar putea aduce "mulţi bani" pentru a ajuta Grecia să depăşească criza financiară, scrie agenţia Thomson Reuters. În timpul întâlnirii cu preşedintele elen Karolos Papoulias, Biden l-a prezentat pe un membru al delegaţiei sale: "Acest om reprezintă Departamentul Trezoreriei. A adus sute de milioane de dolari". Întrebat care este mesajul său pentru Europa, Biden a spus: "Rezistaţi!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO