Business Internaţional

UE lansează un program de reducere a şomajului în rândul tinerilor prin încurajarea acestora să muncească în alte ţări

UE lansează un program de reducere a şomajului în...

Autor: Catalina Apostoiu

17.09.2021, 00:05 358

♦ Eurostat estimează că 14,61 mi­lioane de persoane din UE nu aveau un loc de muncă în iulie 2021 ♦ Şomajul din Grecia rămâne cel mai ridicat din zona euro.

Pandemia a adâncit criza şo­majului în rândul tinerilor, în special în sudul Europei, iar în acest context o nouă schemă de plasare a forţei de muncă este menită să contracareze acest fenomen, a anunţat Comisia Europeană, potrivit Euractiv.

Noul program de tip Erasmus are drept obiectiv să ofere experienţă de lucru pe termen scurt tinerilor europeni în alte state membre ale Uniunii Europene.

Spre deosebire de noul program, programul Erasmus este un program de schimb de studenţi la nivel de UE lansat în 1987, în cadrul căruia participă aproximativ 4.000 de universităţi. Ideea din spatele acestuia este de a oferi studenţilor şansa de a participa la un internship, a studia şi experimenta diferite culturi şi a învăţa noi limbi. Acesta oferă de asemenea studenţilor şansa de a căpăta competenţe importante care să-i ajute în cadrul studiilor.

„Trebuie să-i susţinem mai mult pe cei care nu sunt incluşi în nicio formă de activitate, educaţie sau pregătire profesională“, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

O idee similară a fost încorporată într-un program UE din 1995. Denumit Leonardo, programul viza creşterea mobilităţii de pe piaţa muncii şi finanţa proiecte practice în domeniul educaţiei şi pregătirii şi formării profesionale.

Eurostat estimează că 14,613 mi­lioane de persoane din UE nu aveau un loc de muncă în iulie 2021. Comparativ cu iunie 2021, numărul şomerilor a scăzut cu 430,000, iar faţă de iulie 2020, şomajul a scăzut cu 1,521 milioane de persoane în UE.

Deşi şomajul în rândul tinerilor a scăzut de la 18,7% anul trecut la 16,2% în UE şi 16,5% în zona euro, sudul continentului se confruntă în prezent cu rate ridicate ale şomajului în rândul tinerilor.

Şomajul din Grecia, care este în scădere dar rămâne cel mai ridicat din zona euro, a urcat la 17,0% în aprilie de la 16,8% în luna anterioară. În rândul tinerilor, rata şomajului a urcat la 46,8% de la 33,6% în aceeaşi lună a anului trecut.

Şomajul din această ţară a scăzut la 15,8% în trimestrul al doilea, de la 17,1% în primele trei luni ale acestui an, potrivit Reuters. Şomajul din rândul tinerilor a atins 51,8%.

Organizaţiile de tineri de la nivelul blocului au salutat iniţiativa Comisiei, dar au avertizat să nu creeze un nou „tigru de hârtie“.

„ALMA va trebui dezvoltat complementar cu EURES Targeted Mobility Scheme (TMS) care susţine deja tinerii de peste 18 ani care vor să găsească un job sau un program de pregătire într-un stat membru, Islanda sau Norvegia“, au subliniat reprezentanţii Eurodesk, reţeaua europeană de informare a tinerilor. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO