Business Internaţional

UE ar putea renunta la subventiile pentru tutun

23.03.2004, 00:00 10



Ministrii agriculturii din Uniunea Europeana vor deschide in aceasta saptamana seria discutiilor pe tema eliminarii subventiilor pentru fermierii cultivatori de tutun din regiune, informeaza BBC.



Aproape 900 de milioane de euro sunt platite in fiecare an pentru a sustine industria respectiva, dar propunerile pentru eliminarea subventiilor se lovesc de o opozitie puternica din partea tarilor mediteraneene.



Discutiile din Bruxelles se vor axa pe inlocuirea subventiilor cu o serie de plati acordate pentru incurajarea altor culturi.



Marea Britanie sustine aceasta propunere, dar statele mediteraneene au precizat ca masura respectiva, daca va fi aplicata, ii va forta pe multi fermieri saraci sa-si abandoneze culturile.



Aproximativ 80.000 fermieri, majoritaea din regiuni sarace ale Greciei si Italiei, primesc pentru cultivarea tutunului de 20 ori mai mult decat subventiile acordate cultivatorilor de cereale.



Potrivit corespondentul BBC, Tom Hirsch, o serie de grupuri pentru protectia mediului inconjurator, precum Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor, au declarat ca subventiile respective contribuie la inrautatirea situatiei animalelor salbatice, din cauza cantitatii mari de ingrasaminte chimice necesare pentru cultivarea tutunului.



In prezent, aproximativ 300.000 tone de tutun sunt produse in Franta, Italia, Spania si Grecia.



Totusi, o serie de reprezentanti ai companiilor de tigarete au declarat ca disparitia industriei de tutun din Europa nu va rezolva problema efectelor pe care fumatul le are asupra sanatatii. "Atata timp cat fumatul este legal in Europa, este evident ca producatorii de tigarete isi vor lua materia prima necesara din alta parte a lumii" a spus Pierre Haein, director la France Tabac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO