Business Internaţional

UE adoptă noi sancţiuni care interzic investiţiile şi croazierele în Crimeea

UE adoptă noi sancţiuni care interzic investiţiile şi...

Autor: Luminiţa Bogdan

18.12.2014, 15:52 164

Uniunea Europeană a adoptat joi noi sancţiuni vizând Crimeea, prin care interzice toate investiţiile europene, precum şi croazierele, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de "anexarea ilegală" a acestei peninsule ucrainene de către Rusia, relatează AFP.

UE "a impus importante sancţiuni suplimentare privind investiţiile, serviciile şi schimburile cu Crimeea şi Sevastopol, cu scopul de a reafirma politica Uniunii, care constă în nerecunoaşterea unei anexări ilegale de către Rusia", a anunţat într-un comunicat Consiliul European, care reprezintă cele 28 de state membre.

Şefii de stat şi de guverne din UE se reunesc în plin haos financiar în Rusia, o consecinţă a sancţiunilor economice pe care i le-a impus Occidentul, pentru a dezbate viitorul relaţiilor lor cu Moscova.

Noile sancţiuni, anunţate cu câteva ore înaintea summitului european de la Bruxelles, extind precedentele măsuri restrictive vizând Crimeea decise de UE în iunie şi iulie.

De asemenea, sancţiunile completează măsurile luate deja de europeni de la începutul crizei din Ucraina. Printre acestea se află liste ale unor personalităţi cu interdicţii la acordarea vizelor şi blocarea conturilor deţinute în UE, dar şi interdicţii financiare pentru importante bănci şi companii petroliere ruse, printre care Rosneft.

"Începând din 20 decembrie, investiţiile în Crimeea sau la Sevastopol sunt interzise. Europenii şi companiile stabilite în UE nu mai pot cumpăra bunuri imobiliare sau entităţi în Crimeea, finanţa companii în Crimeea sau oferi servicii conexe", mai arată comunicatul Consiliului European.

În plus, "operatorii UE nu vor mai avea dreptul să ofere servicii de turism în Crimeea şi la Sevastopol". Mai mult, începând din 20 martie 2015, "navele de croazieră europene nu vor mai avea dreptul să facă escale în vreun port situat în peninsula Crimeea, în afara unor cazuri de urgenţă", a precizat UE. Măsura se aplică "tuturor navelor care sunt proprietatea sau sub controlul unui armator european sau care navighează sub pavilionul unui stat membru", menţionează comunicatul.

De asemenea, UE interzice exporturile europene de tehnologii şi bunuri în sectorul transporturilor, telecomunicaţiilor, energiei, precum şi în prospecţiuni, explorarea şi producţia petrolieră, de gaze şi produse miniere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO