Business Internaţional

UE a prelungit sancţiunile împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici

UE a prelungit sancţiunile împotriva fostului...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

05.03.2018, 15:08 79

"La 5 martie, Consiliul a prelungit până la 6 martie 2019 îngheţarea activelor pentru 13 persoane identificate ca fiind responsabile pentru deturnarea unor fonduri ale statului ucrainean sau pentru abuz în serviciu, prejudiciind finanţele publice ucrainene. Măsurile au fost iniţial introduse în luna martie 2014 şi au fost prelungite anual de atunci", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

În schimb, UE a ridicat măsurile restrictive la adresa fostului ministru al Justiţiei Olena Lukaş şi a omului de afaceri Serghei Kliuiev, după ce oficialii europeni au concluzionat că nu sunt suficiente probe împotriva acestora.

În afară de Viktor Ianukovici, pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene se mai află fiul fostului preşedinte, Oleksandr Ianukovici, foştii premieri ucraineni Mikola Azarov şi Serghei Arbuzov, precum şi fratele lui Serghei Kliuiev, Andrei Kliuiev, care a fost şeful de cabinet al lui Viktor Ianukovici.

Uniunea Europeană a dispus îngheţarea activelor deţinute de cercul de apropiaţi ai lui Viktor Ianukovici după prăbuşirea guvernului ucrainean în februarie 2014. Mulţi dintre cei aflaţi pe lista sancţiunilor UE s-au adresat Curţii Europene de Justiţie.

Viktor Ianukovici, în vârstă de 66 de ani, a fost preşedintele Ucrainei în perioada februarie 2010 – februarie 2014, ocupând şi funcţia de premier al Ucrainei de trei ori (noiembrie 2002 – decembrie 2004, decembrie 2004 – ianuarie 2005 şi august 2006 – decembrie 2007).

Ianukovici a fugit în Rusia după revolta proeuropeană din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) din 2014. Un an mai târziu, fostul şef de stat a fost acuzat de deturnarea fondurilor publice şi înaltă trădare, fiind pus pe lista persoanelor căutate la nivel internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO