Business Internaţional

Ucrainenii, şocaţi de dezvăluirile din declaraţiile de avere ale politicienilor

Ucrainenii, şocaţi de dezvăluirile din declaraţiile...

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2016, 17:35 461

Declaraţiile de avere depuse online de politicienii ucraineni în urma reformei adoptate în domeniul anticorupţiei în această ţară au scos la lumină o diferenţă enormă între averile acestora şi ale celor pe care aceştia îi reprezintă, scrie Reuters.

Unii au declarat milioane de dolari sub formă de numerar, alţii au declarat că deţin maşini de lux, ceasuri elveţiene scumpe, bijuterii şi terenuri, iar dezvăluirile ar putea eroda şi mai mult încrederea în autorităţile din Ucraina, unde salariul mediu nu depăşeşte cu mult 200 de dolari pe lună. 

Oficialii au avut termen limită pentru depunerea online a declaraţiilor ziua de dumincă. Măsura este menită să sporească transparenţa şi să contribuie la modernizarea economiei afectate de recesiune a Ucrainei. 

Premierul Vladimir Groisman, care a asemănat procesul de depunere a declaraţiilor cu saltul dintr-un avion, a dezvăluit că el şi soţia sa au 1,2 milioane de dolari şi 460.000 de euro sub formă de cash şi o colecţie de ceasuri de lux.

Baza de date publică în care au fost uploadate declaraţiile indică de asemenea faptul că Groisman, fost om de afaceri şi primar, nu este singurul care preferă să-şi ţină o bună parte a banilor în afara sistemului bancar ucrainean.

Conform calculelor Reuters bazate pe declaraţii, 24 de membri ai guvernului ucrainean deţin în total aproape 7 milioane de dolari, numai sub formă de cash. 

Ministrul justiţiei Pavlo Petrenko, care a declarat 1 milion de dolari într-un cont bancar şi încă 500.000 de dolari sub formă de cash, arată că decizia oficialilor de a deţine cash indică o lipsă de încredere în băncile din Ucraina.

Sistemul online de depunere a declaraţiilor este menit să reprezinte o dovadă de bună-credinţă din partea oficialilor. 

Totuşi, reacţia publică a fost una de şoc şi dezamăgire în faţa stilurilor de viaţă extravagante ale multora dintre oficiali. 

“Nu ne-am aşteptat ca acesta să fie un fenomen la scară largă în rândul oficialilor de stat. Nu cred că există un politician european care să investească într-o colecţie de vinuri unde o singură sticlă costă peste 10.000 de dolari”, spune Vitali Şabunin, director al Centrului de Acţiuni în domeniul Anticorupţiei. 

Declaraţia lui Mihail Dobkin, din blocul de opoziţie, a inclus 1.780 de sticle de vin şi un exemplar vechi al romanului Anna Karenina cu o valoare de cel puţin 5.500 de dolari.

Roman Nasirov, directorul Fiscului, a dezvăluit că el şi soţia sa deţin ceasuri elveţiene, bijuterii de lux, haine de blană, porţelanuri fine, o armă de asalt şi cash în euro şi dolari de 2,2 milioane de dolari. 

Declaraţia lui Oleg Liaşko, preşedintele partidului populist Radical, arată că acesta a închiriat o locuinţă şi terenuri în cel mai exclusivist district al Kievului şi că deţine cash de peste 1 milion de dolari.

Alte declaraţii oferă imagini asupra hobbiurilor şi intereselor elitei ucrainene. 

Cetăţeanul ucrainean de rând a fost puternic afectat de criza economică prin care trece ţara. Moneda locală s-a devalorizat puternic, la 25 în raport cu dolarul, de la 8 în 2013, iar tarifele la energie au crescut puternic sub programul de reformă economică susţinut de FMI. 

Dezvăluirile recente vor spori probabil nemulţumirea faţă de progresele înregistrate de actuala conducere a ţării în ceea ce priveşte procesul de reformare. Între timp, partidele populiste şi din opoziţie înregistrează o susţinere în creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO