Business Internaţional

Ucraina şi NATO au emis un angajament comun privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale

Ucraina şi NATO au emis un angajament comun privind...

Autor: Lacramioara Ivaz, Mediafax

31.10.2019, 17:34 98

Kievul şi NATO au transmis joi angajamentul colectiv pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina, după ce Ungaria a ameninţat autorităţile ucrainene cu blocarea statutului de membru în cadrul orgaizaţiei militare dacă acestea nu vor fi asigurate, relatează agenţia Reuters.

Demersul făcut de reprezentanţii celor două entităţi vine ca reacţie la avertismentele transmise de Budapesta privind blocarea Ucrainei în cadrul NATO dacă aceasta nu va începe să asigure minorităţii maghiare dreptul de a se exprima în limba maternă.

Ungaria a salutat demersul colectiv al Ucrainei şi al organizaţiei NATO. Pe teritoriul statului ucrainean trăiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari; acestora li s-a îngrădit dreptul la educaţie în limba maternă, ca urmare a unei legi emise de Kiev în 2017.

Secretarul General al NAO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită în Uraina, în semn de solidaritate militară, în aceeaşi săptămână în care preşedintele rus Vladimir Putin se afla în vizită în Ungaria.

Diplomaţii maghiari au blocat un proiect de declaraţie comună a Ucrainei şi organizaţiei Atlanticului de Nord întrucât nu prevedea, în mod explicit, protecţia etnicilor unguri de pe teritoriul ucrainean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO