Business Internaţional

Ucraina nu poate stopa cresterea accelerata a preturilor

Ucraina nu poate stopa cresterea accelerata a preturilor

Preturile alimentelor au crescut cel mai rapid, din cauza secetei care a lovit Ucraina anul trecut

08.04.2008, 16:36 22

Rata inflatiei anuale din Ucraina a urcat luna trecuta la 26,2% - cel mai rapid ritm din ultimii opt ani - pe fondul unei accelerari a preturilor produselor alimentare si a deciziei guvernului de a restitui consumatorilor economiile pierdute odata cu prabusirea Uniunii Sovietice, scrie Bloomberg.
In februarie indicele ucrainean al inflatiei ajunsese la 21,9%, cel mai inalt nivel dintre toate statele europene, se arata intr-un raport al Comisiei ucrainene de Statistica. Inflatia din martie a depasit asteptarile economistilor, care estimau o crestere medie de 23,8%.
Inflatia din Ucraina aproape s-a dublat in ultimul an pe fondul unei cresteri a preturilor alimentelor la nivel global. Iar accelerarea ritmului de crestere ar putea conduce la al cincilea an consecutiv in care indicele preturilor de consum depaseste tinta oficiala a bancii centrale.
Numai platile efectuate de guvern catre cei care si-au pierdut economiile odata cu prabusirea Uniunii Sovietice ar putea contribui cu 1,5% la rata inflatiei de anul acesta, considera ministrul economiei, Bohdan Danilishyn. Indicele preturilor de consum, pe care banca centrala intentioneaza sa-l mentina sub pragul de 10%, ar putea ajunge anul acesta la 17%, potrivit estimarilor FMI.
In acelasi timp, indicele inflatiei anuale din Estonia a coborat, luna trecuta, pana la 10,9%, fata de 11,3% in februarie, cand s-a inregistrat cel mai inalt nivel din ultimii zece ani, arata un raport al institutului de statistica de la Tallinn. Analistii estimau o rata a inflatiei de 10,6%.
Oficialii bancii centrale au declarat ca incetinirea ritmului de crestere al inflatiei este necesara pentru a putea mentine asteptarile privind cresterile salariale la un nivel redus si pentru a spori gradul de competitivitate al companiilor estoniene pe pietele externe. Cresterea salariala - un factor crucial in ceea ce priveste evolutia inflatiei - a ramas, in ultimul trimestru din 2007, la nivelul de 20%.
In Ungaria, rata inflatiei a fost de 6,9% in februarie, in scadere usoara fata de 7,1% in prima luna a acestui an, in conditiile in care tinta oficiala a bancii centrale de la Budapesta este de 3%. In Bulgaria indicele inflatiei a ajuns in februarie la 13,2%, cel mai inalt nivel din ultimii zece ani. Datele privind inflatia pentru luna martie nu sunt inca disponibile, urmand a fi publicate in a doua jumatate a acestei luni.
Toata Europa se confrunta cu problema cresterii preturilor, inflatia din zona euro a atins in martie un nivel record de 3,5%, in contextul in care increderea in mediul de afaceri a scazut pentru a zecea luna consecutiva, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica Eurostat. In februarie rata inflatie a fost de 3,3%. Tinta de inflatie a Bancii Centrale Europene este de sub 2%, dar oficialii institutiei estimeaza o accelerare a preturilor in perioada urmatoare. In acelasi timp zona euro se confrunta si cu o incetinire a cresterii economice, ceea ce-i determina pe analisti sa estimeze o reducere a dobanzii de politica monetara la viitoarea sedinta a strategilor bancii centrale.
Raportul Eurostat nu contine informatii detaliate legate de cauzele accelerarii inflatiei, insa datele preliminare publicate de unele state membre ale zonei euro indica drept cauza principala aprecierea preturilor pentru energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO