Business Internaţional

UBS si Credit Suisse - promotorii noului val de achizitii bancare

10.02.2004, 00:00 25

Prinse de noul trend de consolidare bancara, care pare sa se raspandeasca din Statele Unite si in Europa, cele mai mari banci elvetiene, UBS si Credit Suisse ar putea furniza saptamana aceasta indicii legate de posibile tinte de achizitii din peisajul bancar european, potrivit Financial Times.
Cele doua banci, printre cele mai puternice si bine capitalizate din Europa, sunt considerate de analistii sectorului bancar european, printre primii suporteri ai noului val de fuziuni si preluari din sectorul bancar continental. UBS va anunta in cursul zilei de astazi rezultatele obtinute pentru anul financiar 2003, printre care situatia financiara solida, operatiunile de succes ale diviziei bancare de investitii, si performante deosebite ale ramurii de credite private, ca motor de dezvoltare si profit.
Credit Suisse va raporta joi, rezultate mai modeste pe anul trecut. Insa banca elvetiana pare sa fi trecut cu bine peste perioada de declin, ajustand costurile in domeniile de retail banking si clienti privati. In plus, activitatea bancara de investitii CSFB a devenit mai disciplinata in ultima perioada. banca elvetiana s-a numarat printre cei care au alimentat speculatiile legate de o posibila fuizune sau preluare. La sfarsitul anului trecut, co-directorul executiv Oswald Grubel a declarat ca exista oportunitati de extindere prin achizitii in Germania.
Intr-o perioada de refacere economica, de acumulare a capitalurilor si de incertitudini asupra cresterii viitoare a profiturilor, "unele echipe de management s-ar putea afla sub presiunea de a apela la achizitii pentru a-si creste castigurile in continuare", au sugerat analistii Credit Suisse intr-un studiu recent pan-european.
Ambele banci elvetiene ar trebui sa raporteze rezultate solide pentru anul financiar trecut, indica profiturile obtinute in primele trei luni ale anului. Conform unor analisti de la Citigroup, profiturile nete ale UBS ar trebui sa se ridice la 4,8 miliarde dolari. Directorii executivi Peter Wuffli si Oswald Gruber nu au dat indicii legate de performanta anului trecut, dar au precizat ca "ne-am pozitionat foarte bine in ultimii trei ani pentru a ne dezvolta francizele din domeniul bancar de investitii din Statele Unite, si de pe piata asiatica". Wuffli a adaugat ca "acest lucru ne va permite sa profitam de conditiile favorabile ale pietei din ultimele luni".
Spre deosebire de BNP Paribas, care a transmis semnale clare saptamana trecuta ca are in plan no achizitii, bancile elvetiene nu au facut declaratii directe. Grubel chiar si-a retras afirmatiile anterioare referitoare la achizitii in Germania, remarci care stimulasera rapid cursul bursier al actiunilor Commerzbank si HVB, considerate printre cele mai vulnerabile banci germane.
Wuffli a precizat ca UBS se va concentra pe "strategia de dezvoltare organica in domeniile noastre principale: gestiunea activelor si investitii. Aceasta exclude posibilitatea unor fuziuni sau achizitii de mari dimensiuni, dar include preluari de mai mici dimensiuni, care sa ne accelereze cresterea".
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO