Business Internaţional

UBS: Explozia creditelor ameninta reputatia bancilor

21.06.2007, 19:13 28

Numarul in crestere al creditelor riscante acordate de bancile de investitii ar putea duce la afectarea reputatiei institutiilor bancare si la procese, avertizeaza Peter Wuffli, directorul executiv al grupului bancar elvetian UBS.
Avertismentul sau scoate la iveala cresterea ingrijorarilor din partea directorilor executivi ca astfel de finantari ar putea aduce bancile in situatii conflictuale cu clientii in cazul in care ciclul de creditare se modifica.
Comentariile facute de directorul executiv al UBS, in cadrul unui interviu acordat publicatiei Financial Times, se alatura listei de avertismente facute de investitori, bancheri si de autoritatile de reglementare in privinta standardelor laxe de creditare, caracterizate prin cresterea volumului de datorii si a folosirii frecvente de credite care permit mai multa flexibilitate clientului, produse lipsite de masuri de protectie pentru creditori.
Wuffli a comparat potentialele consecinte ale cresterii numarului de credite cu efectele crizei bursiere de la sfarsitul anilor '90, cand bancile de investitii au fost implicate intr-o serie de procese si investigatii care s-au dovedit a fi mult mai daunatoare decat pierderile financiare efective.
Bancile care contracteaza credite consistente isi reduc expunerea in cateva luni in mod obisnuit prin distribuirea creditelor si vanzarea acestora catre alti investitori. Dar Wuffli considera ca trebuie luati in consideratie si alti factori: "Poate reprezenta un risc expunerea la litigii, la scandaluri, sau doar expunerea reputatiei la diversi factori. Astfel ca institutiile bancare care se orienteaza pe termen lung, asa cum suntem noi, manifesta o anumita responsabilitate legata de termenii si calitatea tranzactiilor, datoriile si restul", spune Wuffli.
Opiniile sale sunt impartasite si de alti directori executivi de institutii bancare.
"Sa inchizi ochii atunci cand acorzi un credit este de inteles daca esti doar in trecere prin oras. Dar daca planuiesti sa ramai ceva timp in oras, vanzarea de credite necompetitive nu este o reteta prea reusita pentru a conduce o afacere", spune directorul executiv al unei banci europene.
Grupul UBS a fost destul de precaut in acordarea creditelor relaxate; cu toate acestea a "imblanzit" criteriile de acordare a creditelor si a accelerat luarea deciziei de creditare pentru a se pozitiona mai bine in raport cu alti competitori. Bancile se afla sub presiunea fondurilor cu capital privat si a altor clienti care solicita standarde relaxate de acordare a creditelor, in timp ce investitorii cer sa aiba acces la produse cu un randament ridicat. Mai mult, unui bancherii se tem ca numarul tot mai mare de credite relaxate ar putea complica procesul de restructurare a companiilor aflate in criza permitandu-le sa continue operatiunile pana sa dea faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO