Business Internaţional

Uber a fost acuzat că operează o echipă specializată în furtul de secrete comerciale

Uber a fost acuzat că operează o echipă specializată...

Autor: Dragoş Dinu

06.01.2018, 08:02 674

Gigantul american Uber, care este prezent şi în România de aproximativ doi ani, a fost acuzat că operează o echipă specializată în furtul de secrete comerciale, care ar fi ajutat compania să evite controlul autorităţilor, conform afirmaţiilor unui fost angajat, potrivit The Wall Street Journal.

Acuzaţiile, care au fost transmise printr-o „scrisoare” de 37 de pagini, de un avocat către un fost membru al echipei de securitate Uber, Ric Jacobs, au ajuns la începutul acestui an în cadrul departamentului managerial al companiei.

Scrisoarea, din care au fost citite cu voce tare fragmente la o şedinţă privind „războiul” dintre Uber şi compania Alphabet, descrie „o cultură secretă”, care implică mesaje dispărute, dispozitive mobile care stocau informaţii în afara serverelor Uber şi formarea angajaţilor cu privire la modul de comunicare, în aşa fel încât să se evite eventuale descoperiri juridice.

Ed Russo, un angajat al departamentului de securitate al companiei, a negat acuzaţiile care ar face dovada că societatea a folosit metode pentru a obţine informaţii despre alte companii, potrivit Financial Times. „Rolul nostru nu a fost niciodată de a obţine informaţii comerciale”. 

Pe de altă parte, România a devenit a doua piaţă din Europa Centrală şi de Est ca importanţă pentru Uber, după Polonia, cu un potential de dezvoltare uriaş, aplicaţia mizând pe un milion de utilizatori în unu-doi ani, a spus, în luna martie, pentru ZF Live Nicoleta Schroeder, general manager Uber România.

„Avem 250.000 de utilizatori în România, din care 200.000 în Bucureşti, iar restul la Cluj, Timişoara şi Braşov. Majoritatea utilizatorilor sunt tineri de 18-35 de ani. Potrivit unui sondaj comandat de Uber, 3 din 10 tineri folosesc aplicaţia Uber, iar 85% dintre cei care folosesc aplicaţia o recomandă şi altora“, a spus atunci Nicoleta Schroeder.

În ceea ce priveşte situaţia legală a serviciului şi acuzaţiile aduse de unii reprezentanţi ai Primăriei Capitalei, Nicoleta Schroeder susţine că Uber este un serviciu nedefinit în legislaţia actuală şi compania doreşte să găsească o formă de reglementare. „Vrem să colaborăm cu primăria, aşa cum facem în orice oraş din lume. Şi vrem ca orice şofer să poată folosi maşina atât cât doreşte în aplicaţie”, a mai spus aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO