Business Internaţional

Turistii, singura salvare a New Orleansului

15.12.2005, 20:38 11

New Orleans a trecut prin cea mai grava catastrofa naturala din istoria Statelor Unite si a supravietuit, dar un alt dezastru este pe cale sa se declanseze.

Biroul pentru turisti estimeaza ca fiecare gospodarie din Louisiana ar trebui sa suporte anual costuri suplimentare de 2.969 de dolari (2.522 de euro) in cazul in care industria turismului nu ar exista, scrie Forbes.

In 2004, orasul a avut 10,1 milioane de vizitatori care au cheltuit 4,9 miliarde de dolari (4,16 miliarde de euro). Dupa uragan, imaginile care au descris dezastrul din oras au lasat impresia ca nu mai exista nimic in afara de cladiri distruse si noroi. Adica lipsesc motivele pentru care turistii ar trebui sa se intoarca.

Desi multe dintre cele peste 38.000 de camere la hotel sunt inchise si o mare parte dintre cele 18.000 care raman sunt ocupate de muncitori, exista locuri libere. Soniat House, membru al grupului Small Luxury Hotels of the World, este un loc fermecator si linistit. Ascuns in Cartierul Francez, hotelul din secolul XIX nu arata semne ale dezastrului. Aflat in mijlocul a doua gradini tropicale si cu camerele decorate cu mobilier clasic, hotelul emana o eleganta simpla.

Localnicii isi tin respiratia. Vor fi casele consolidate? Daca nu, cine va alege sa se mute intr-un oras care risca oricand sa fie inundat?

Nelinistea localnicilor aminteste despre starea prin care au trecut newyorkezii dupa atacurile din 11 septembrie 2001. Vor mai fi turisti dupa atacuri? Daca vor mai aparea noi acte teroriste? Pungile pline de cumparaturi de pe Fifth Avenue au fost primele semne ca lucrurile se vor rezolva. New Orleans are nevoie de acelasi lucru. Turistii nu pot rezolva problemele grave prin care trece orasul, dar pot aduce ceva bani la economia locala.

Dar nu sunt multi turisti, iar Bourbon Street da senzatia unui oras parasit dupa febra aurului din trecut. Totusi, muzica este peste tot.

Pentru ca se afla mai sus, Garden District nu a avut mult de suferit in timpul uraganului, desi este mai luminos acum ca stejarii batrani de pe St. Charles Avenue au disparut. Pe strazile laturalnice, linistea este tulburata doar de ciocanele muncitorilor care lucreaza la refacerea locuintelor.

Zona care inconjoara Superdome din Central Business District este deja transformata in platou de filmare pentru "The Day After II".

City Park, unul dintre cele mai mari spatii deschise din State, este doar o intindere gri dupa ce a fost inundata saptamani intregi. Firmele care lucreaza la refacerea orasului au format orase mici din corturi. Voluntarii locali incearca sa refaca cladirile pentru a fi pregatite pentru sezonul de nunti din primavara. Copacii au disparut. Peisajul abunda de mormane inalte de gunoi. Singura miscare: muncitorii care aduna mizeria lasata in urma de ape.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO