Business Internaţional

Turismul, aviatia si petrolul intra in randurile victimelor atentatului din Bali

16.10.2002, 00:00 42

Atentatul din insula indoneziana Bali, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, a determinat aparitia unui val de neincredere a investitorilor fata de continentul asiatic, cu puternice implicatii asupra economiei mondiale, in conditiile in care acesta este caracterizat de majoritatea economistilor drept o zona de dezvoltare economica si turistica rapida.
"Toti economistii sunt de acord: Asia - cu exceptia Japoniei - beneficiaza de un potential de crestere capabil sa scoata economia mondiala din starea actuala de lancezeala", remarca publicatia franceza Le Figaro, care precizeaza insa ca impactul atentatului din arhipelagul indonezian a fost diferit in tarile din regiune.
Cele mai afectate au fost statele vecine Indoneziei si cele cu importante comunitati musulmane. Astfel, Malaezia a fost lovita de efectul Bali Â"in plina figura", in vreme ce alte tari, printre care si Thailanda, ar putea avea de castigat pe termen scurt ca urmare a acestor evenimente, spre exemplu la nivelul reorientarii turistilor catre alte destinatii.
"Pornind de aici, evenimentele de la sfarsitul saptamanii risca sa destabilizeze din nou sectoare intregi ale economiei mondiale, in special cel de turism si cel al transporturilor aeriene ", remarca publicatia franceza.
Aceasta in conditiile in care principala industrie a economiei globale - cea a calatoriilor, care realizeaza zece procente din Produsul Intern Brut mondial - de-abia incepea "sa iasa din perioada de convalescenta", la un an dupa atentatele teroriste din Statele Unite.
Totusi, potrivit unei serii de analisti, acest eveniment nu va avea impactul atentatelor din Statele Unite, avand in vedere ca tarilor din Asia de Sud-Est le revin numai 5,5% din sosirile turistice la nivel mondial, comparativ cu ponderea de 26,5% in cazul Americii de Nord, Americii Centrale, de Sud si Insulelor Caraibe.
Atentatul a cauzat o depreciere accentuata a monedelor tarilor sud asiatice si pune in pericol turismul care este principala sursa de venit a Indoneziei.
Pretul petrolului a inregistrat o crestere modesta, ca urmare a atentatului terorist din statiunea turistica indoneziana Bali, dar surse din cadrul industriei au apreciat ca tranzactiile petroliere nu au fost grav afectate. Pretul de referinta al titeiului la bursa din New York a crescut cu 66 de centi, la 30,03 dolari pe baril. In acelasi timp, valoarea petrolului la inchiderea sedintei bursiere din Londra a fost cu 50 de centi mai mare decat cea de la inceputul zilei, ajungand la 28,49 de dolari pe baril.
Tranzactiile petroliere au fost usor afectate din cauza speculatiilor ca o eventuala criza economica in Marea Caraibelor s-ar putea extinde si in Golful Mexic. Acest fenomen ar putea provoca o noua diminuare a rezervelor de petrol din regiune, dupa ce activitatea industriei de profil a fost intrerupta, in ultimele saptamani, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.
Actiunile companiilor aeriene si turistice din Europa au inregistrat scaderi ale preturilor in sedinta bursiera de luni. La ora 13.25 GMT, actiunile companiilor aeriene Lufthansa si Air France erau in scadere cu 5,4% si, respectiv, 4,7%, in timp ce titlurile British Airways coborau cu doua procente.
Principalul grup din sectorul turistic european, TUI AG, a inregistrat o scadere a actiunilor de 6,5%, titlurile firmei elvetiene Kuoni au pierdut 1,2% din valoare, iar cele ale grupului francez Club Mediterranee au scazut cu 12,8%, grav afectate de costurile fixe aferente operarii satelor sale de vacanta. "Cred ca oamenii evalueaza deja riscurile asociate cu diferitele destinatii. In mod clar, atentatul le va mari anxietatea si isi vor dubla prudenta", a afirmat un analist londonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO